Filmas „Tadas Blinda“ nuo piratų bus ginamas „stipriau nei įprasta“  (55)

Populiariausiam lietuviškam filmui „Tadas Blinda. Pradžia“ iš kino teatrų žengiant į skaitmenines laikmenas, antipiratai ir teisėsauga ruošiasi gaudyti nelegaliai filmo kopijas internete įkėlusius ir platinančius žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ kopijos DVD ir „Blu-ray“ laikmenose prekyboje pasirodys kitą savaitę. Jas bus galima įsigyti visuose didžiausiuose prekybos tinkluose. Tikimasi, kad dar šį mėnesį filmas atsiras ir virtualioje parduotuvėje „iTunes“. Taigi Lietuvos kino teatruose virš 300 tūkst. žiūrovų pritraukusį filmą bus galima įsigyti ir peržiūrėti namuose.

Iki šiol nelegalių filmo kopijų internete neatsirado. Tačiau prodiuseriai „Tauro namai“ baiminasi, kad išleidus jį skaitmeninėse laikmenose, kopijos bus įkeltos ir į populiarias „torrent“ ar kito pobūdžio failų dalinimosi svetaines, tokias kaip Linkomanija.net ar Torrent.lt. Todėl jie kreipėsi į Lietuvos antipiratinės veiklos asociaciją (LANVA), prašydami apsaugoti filmą nuo galimo neteisėto platinimo internete.

Stebės „torrent“ svetaines

LANVA skelbia jau suderinusi su Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnais veiksmus, kurių bus imtasi, jei filmo kopijos bus neteisėtai platinamos internete. Žadama imtis „visų galimų teisėtų veiksmų“ tam, kad autorių teisės būtų apgintos.

Pareigūnai, padedant LANVA specialistams, ketina stebėti visus didžiausius Lietuvos „torrent“ ir tiesioginės peržiūros (angl. streaming online) tinklalapius. „Stengsimės kiek įmanoma, kad visi interneto vartotojai, kurie patalpins filmą internete ir neteisėtai jį siųsis, būtų nustatyti ir nubausti. Didžiausių „torrent“ ir kitų neteisėtų tinklų stebėsena vyks ilgą laiką, ir pažeidėjai, jei tokių atsiras, bus nustatomi nuolatos“, – sakė LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

Pareigūnai žada stengtis užfiksuoti kuo daugiau pažeidėjų ir patraukti juos atsakomybėn. Už autorių ir gretutinių teisių pažeidimą gresia 1–2 tūkst. Lt bauda, be to, teisių turėtojai gali pareikšti ieškinį, kuris siektų iki 130 tūkst. Lt.

Filmo platintojai „Acme film“ informuoja, kad kovo mėnesį filmas turėtų būti platinamas ir „Gala TV“ bei kitų interneto tiekėjų „Video On Demand“ (VOD) paslaugų kanalais. Kiek vėliau filmą turėtų rodyti ir kabelinės televizijos. „Visa teisėta Lietuvos rinka bus pilnai patenkinta ir užpildyta. Teisių turėtojai kiek įmanoma platins filmą visais galimais legaliais šaltiniais – tiek internete, tiek laikmenų rinkoje“, – teigė V. Simanavičius.

Precedentai

Anksčiau teisėsaugai pavyko pričiupti filmą „Zero II“ internete nelegaliai įkėlusį vaikiną. Kadangi jaunuolis kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi, teismas jam skyrė minimalią 1 tūkst. Lt baudą už autorių ir gretutinių teisių pažeidimą. Teisių turėtojai jam vis dar gali pareikšti ieškinį, kurio dydis siektų iki 130 tūkst. Lt.

Tiesa, kita byla, kurioje svetainės Linkomanija.net vartotojas buvo kaltinamas neteisėtai parsisiuntęs ir padaręs viešai prieinama internete operacinę sistemą „Windows 7“, žlugo. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad policijos pareigūnai negali remtis LANVA surinktais duomenimis apie kaltinamojo esą neteisėtą veiklą internete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (55)