Tokio matuoklio Lietuvoje nerasite nei su žiburiu: fantastiškai gera kaina, matuoja kietąsias daleles, lakiuosius organinius junginius, formaldehidų koncentraciją, kambario temperatūrą, drėgnumą ir net CO2 lygį  ()

Reikia pripažinti, kad nors ir gyvename ganėtinai švarioje aplinkoje ir galime kvėpuoti pakankamai grynu oru, tačiau įvairių oro taršos šaltinių tiek namuose, tiek ir darbe bei atviroje aplinkoje yra apstu. Galime net to nežinoti, bet kasdien būti žalojami pavojingos oro taršos ir aplinkui skraidžiojančių mikroskopinių dalelių. Štai šis universalus ir daugybę skirtingų parametrų matuojantis oro taršos matuoklis leis žinoti kokioje gyvename aplinkoje ir imtis atitinkamų priemonių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-10 Tokio matuoklio Lietuvoje nerasite nei su žiburiu: fantastiškai gera kaina, matuoja kietąsias daleles, lakiuosius organinius junginius, formaldehidų koncentraciją, kambario temperatūrą, drėgnumą ir net CO2 lygį  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Speciali akcija ir sąlygos

Verta pradėti nuo to, kad šį oro kokybės matuoklį „D9-B/D9-D/D9-H Multifunctional Air Quality Detector gas detector PM2.5 HCHO TVOC Tester CO2 Meter Monitor Tester for smart home“ rekomendavo technologijos.lt skaitytojas specialiai Kinijos turgelio rubrikai

Iškart verta pastebėti, kad atsižvelgiant į matuojamų parametrų gausą, tai yra išskirtinis produktas ir dabar ypatingai pigus.

Štai, pavyzdžiui Lietuvoje matuoklis, kuris matuoja tik PM2.5 daleles bei oro temperatūrą ir drėgmę kainuoja net 165 €.

Tuo tarpu „D9-B/D9-D/D9-H“ matuokliai matuoja kur kas daugiau parametrų ir kainuoja 3 kartus pigiau.

Čia atkreipkite dėmesį, kad galima rinktis iš trijų oro kokybės matuoklių:

  • „D9-B“ - matuoja PM2.5/PM1.0/PM10 kietąsias daleles, TVOC (lakiuosius organinius junginius), kambario temperatūrą ir drėgnumą;
  • „D9-D“ - matuoja PM2.5/PM1.0/PM10 kietąsias daleles, TVOC (lakiuosius organinius junginius), kambario temperatūrą bei drėgnumą ir HCHO (formaldehidų koncentraciją);
  • „D9-H“ - matuoja PM2.5/PM1.0/PM10 kietąsias daleles, TVOC (lakiuosius organinius junginius), kambario temperatūrą bei drėgnumą, HCHO (formaldehidų koncentraciją) ir CO2 lygį.

O kodėl toks prietaisas apskritai yra reikalingas?

Kietosios dalelės

Reikėtų pradėti nuo to, kad kietųjų dalelių aplinkoje atsiranda ir dėl natūralių priežasčių, tačiau ypatingai miestų aplinkoje ir atėjus šildymo sezonui - daug šių kenksmingų dalelių paleidžia pramonė, transportas ir kt.

Jei PM10 (iki 10 mikronų skersmens) daleles sulaiko žmogaus gerklė bei nosis ir didesnės žalos jos nepadaro, tai PM2.5 ar juolab PM1.0 dalelės yra smulkesnės ir jau sugeba patekti į žmogaus organizmą. 

Patekusios į plaučius ir kraujotakos sistemą, jos gali skatinti astmą, alergiją, infarktą ar net priešlaikinę mirtį. Ilgalaikis buvimas užterštoje aplinkoje - kai PM2.5 viršija 25 mikrogramus, o nuo 2020-ųjų norma bus 20 mikrogramai - didina plaučių vėžio rizika. 

Lakieji organiniai junginiai

Tai yra viena didžiausių grėsmių, būnant patalpose. Jie išsiskiria iš sienų apdailos, baldų, audinių. Remiantis tyrimais, apie 40 % vidaus oro taršos lakiųjų organinių junginių sukelia statybinės medžiagos.

O kur dar kuras šildymui, apšvietimui, maistui gaminti; įvairių cheminių medžiagų naudojimas; oro gaivikliai ir iš lauko atkeliaujanti tarša.

Viršijus lakiųjų organinių junginių ribines vertes - bendrai dar priimtina norma yra iki 1mg/m3 - gali atsirasti įvairių sveikatos sutrikimų:

  • akių, nosies ir gerklės dirginimas;
  • galvos skausmas, koordinacijos sumažėjimas, pykinimas;
  • žala kepenims, inkstams ir centrinei nervų sistemai;
  • rizika susirgti įvairių formų vėžiu.
  • įvairiausios alergijos, galvos skausmai.

Formaldehidai

Jie yra vieni iš dažniausiai aplinkoje pasitaikančių lakiųjų organinių junginių grupės teršalų, kuriems ilgesnį laiką viršijus normą - Lietuvoje ji yra yra 0,1 mg/m3, tarptautinės normos kiek didesnės - gali prasidėti jau paminėti labai rimti sveikatos sutrikimai.

Ką daryti, jei matuoklis parodytų didesnę normą? Reikėtų labai rimtai pagalvoti apie tuos daiktus, kuriuos turite namuose - mažinti plastikinių daiktų kiekį, keisti juos į medinius ar metalinius, o galiausiai, gali tekti pakeisti ir apdailos medžiagas. Tai sąnaudos, bet jei alternatyva alergijos ir vėžys, jau geriau į sveikatą painvestuoti iš anksto. 

CO2 koncentracija parodo, kada jau laikas pravėdinti kambarius, nes jau trūksta deguonies ir greitai pradės skaudėti galvą. 

Tad akivaizdu, jog reikia vengti aplinkų, kuriose yra padidėjusi šių teršalų koncentracija. O kaip žinoti kokia ji yra?

Štai būtent tam ir yra skirti oro kokybės matuokliai, kaip „D9-B/D9-D/D9-H“.

„D9-B/D9-D/D9-H“ matuokliai yra ypatingi ne tik dėl to, kad išmatuoja pagrindinių oro teršalų koncentracijas, bet ir, kad yra maitinami 600 mAh talpos įkraunama baterija.

Vos vienas mygtuko paspaudimas ir jau žinosime ar saugu, tiesiogine to žodžio prasme, būti konkrečioje vietoje. 

Visi išmatuoti duomenys labai kompatiškai parodomi spalvotame 3,5 colių įstrižainės ekrane - su reguliuojamu ryškumu - ir, kad būtų lengviau orientuotis kokio lygio yra tarša, ekrane matomos tarptautinės, rekomenduojamos teršalų koncentracijos.

Kas yra ypač šaunu, kad šie oro kokybės matuokliai automatiškai išsaugo išmatuotus rezultatus. Galima nurodyti matavimų intervalą: nuo 10 min iki 18 val. Taip galėsime stebėti aplinkos taršos rezultatų pokyčius.

Yra galimybė nurodyti, kad ekranas automatiškai išsijungtų: po 10 sekundžių arba 6 minučių. Taip papildomai taupoma baterijos energija.

„D9-B/D9-D/D9-H“ oro kokybės matuokliai yra tokių išmatavimų: 8,4 x 11,8 x 6 cm ir sveria vos 219 gramus. Labai išvaizdūs, kompaktiški, patogūs nešiotis su savimi ir svarbiausia - itin funkcionalūs ir naudingi prietaisai.

Atsižvelgiant į matuojamų parametrų gausą ir kainą - Lietuvoje tiesiog neįmanoma rasti tokio prietaiso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(11)
(17)

Komentarai ()