„Sikorskio Iššūkis” lieka neįveiktas (Video)  (15)

Prieš savaitę pranešėme, jog Merilendo universiteto studentų grupė mėgins atlikti bandomąjį žmogaus raumenų jėga varomo sraigtasparnio „Gamera“ skrydį. Vis tik „Sikorskio Iššūkis“, už kurį pasiūlyta 250 tūkst. JAV dolerių premija, liko neįveiktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

100 kg kartu su pilote Džude Veksler (Judy Wexler) nesveriančiai „Gamera“ skraidyklei nuo žemės atsiplėšti pavyko, tačiau tik keletą centimetrų. Skraidyklė ore išsilaikė maždaug 4 sekundes. Nors skraidyklę konstravusių 50 studentų komanda savo pasiekimu liko patenkinta, Sikorskio premija, į kurią konstruktoriai buvo nusitaikę, liko nelaimėta.

Priminsime, jog Amerikos sraigtasparnių bendruomenė („American Helicopters Society“ – AHS) dar 1980 m. įsteigė 250 tūkst. JAV dolerių prizą asmeniui ar kolektyvui, kuris sukurs skraidymo aparatą, varomą vien žmogaus raumenų jėga, ore gebantį išsilaikyti ne mažiau 60 sekundžių, skrydžio metu pakylantį mažiausiai į 3 metrų aukštį, o nuo atsiplėšimo taško nenutolstantį toliau kaip 10 metrų.

Ankstesnysis panašaus skrydžio pasaulio rekordas, priklausantis skraidyklei „Yuri-1“, lieka nepagerintas: į 20 cm aukštį pakilęs „Yuri-1“ aparatas ore išsilaikė 19,46 sekundės, nors yra informacijos, kad neoficialaus bandymo metu ši skraidyklė buvo pakilusi į 70 cm aukštį, o ore išsilaikė 24 sekundes.

„Gamera“ skraidyklę konstravusio kolektyvo vadovas Brendonas Bušas (Brandon Bush) optimizmo ir toliau nestokoja, teigdamas, jog „Gamera“ netolimoje ateityje vėl skris. Anot jo, vienas didžiausių trukdžių – bandymams sunku surasti pakankamai erdvią patalpą.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl skraidyklės negalėjome ore išlaikyti ilgiau – labai arti buvusi viena iš sienų, – tvirtina B. Bušas. – Testuoti skraidyklę lauke neplanuojame, kadangi net menkiausi vėjo gūsiai mūsų helikopterį imtų blaškyti. Tikimės, žmonės pamatys ir įvertins mūsų pastangas bei padės surasti erdvesnių patalpų.“

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)