Geriausi pasaulio tankai jau urzgia 200 km nuo Rusijos sienų (Video)  (2)

„Nieko nėra geriau už tanką, jei norite padaryti įspūdį“, - prieš kelias dienas sakė į Baltijos šalis siunčiamo JAV padalinio „Ironhorse“ viešųjų ryšių karininkas kpt. Johnas Farmeris. Atrodo, kad jis buvo velniškai teisus. Vos už 200 km nuo Rusijos sienos dislokuoti amerikiečių tankai, atrodo, jau gerokai erzina Maskvą, o Baltijos šalių ir Lenkijos gyventojams jie aiškiai rodo, kas yra tikrieji draugai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę JAV Sausumos pajėgų 1-osios kavalerijos divizijos 1-osios brigados, dar žinomos „Ironhorse“ („Plieninis žirgas“) pavadinimu, karių, permestų iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Teksase, Baltijos šalyse ir Lenkijoje iš laivų pradėjo krauti sunkiąją šarvuotą techniką – šarvuotus transporterius „Stryker“, pėstininkų kovos mašinas „Bradley“ ir, žinoma, vienais geriausių laikomus tankus „Abrams“.

Maždaug 700 JAV pėstininkų į Baltijos šalių regioną atvyko pakeisti nuo balandžio čia dislokuotus ir bendrose pratybose dalyvavusius JAV 173-iosios oro desanto brigados parašiutininkus.

Nors visa technika, kurią su savimi atsigabeno JAV pėstininkai, yra pakankamai įspūdinga, daugiausia dėmesio sulaukė kovos tankai „Abrams“. Juos amerikiečiai atsigabeno į Lenkiją, penkis tankus dislokavo netoli Rygos esančioje Adažių karinėje bazėje. Į Lietuvą amerikiečiai atsigabeno tik šarvuotus transporterius „Stryker“ bei pėstininkų kovos mašinas „Bradley“.

Į Adažius tankai atgabenti iš Ventspilio uosto praėjusios savaitės pabaigoje, o savaitgalį juos iš arti (taip pat ir iš vidaus) apžiūrėjo Latvijos gynybos ministras Raimonds Vejonis ir Latvijos kariuomenės vadas generolas leitenantas Raimonds Graube.

Operacija „Atlantic Resolve

JAV kariškių buvimas Baltijos šalyse ir Lenkijoje yra dalis JAV vykdomos operacijos „Atlantic Resolve“ („Atlantinis ryžtas“), kuria siekiama pademonstruoti kolektyvinės gynybos garantijas. Amerikiečiai mūsų regione įsikūrė balandį, stiprėjant Rusijos agresijai prieš Ukrainą ir po Krymo aneksijos.

Baltijos šalims bei Lenkijai nerimaujant dėl Rusijos veiksmų, į regioną dalyvauti pratybose atsiųsta 600 JAV desantininkų. Po kelių mėnesių į Lietuvoje vykusias pratybas porai savaičių buvo atgabenta ir Danijos kariuomenės tankų „Leopard 2 A5“. Dabar juos mūsų regione keičia 68 tonas sveriantys galiūnai – vienais geriausių pasaulyje laikomi tankai „Abrams". Ir bus jie čia ne dvi savaites, o kur kas ilgiau.

Į tankų atsiradimą regione jau gana nervingai sureaguota Rusijoje. Maskvoje atkreiptas dėmesys į tai, Adažiai, kur sustojo tankai „Abrams“, yra vos už 200 km nuo Rusijos sienos. Rusijos visuomenei tai pateikiama, kaip naujų NATO bazių steigimas prie pat šalis sienų, o tai esą grėsmė, į kurią teks adekvačiai reaguoti.

Atvyksta dalyvauti pratybose

Tuo tarpu NATO kol kas nekalba apie naujų nuolatinių bazių steigimą Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Kalbama tik apie didesnių karinių vienetų rotavimą regione ir tų vienetų dalyvavimą bendrose pratybose. Lietuva, Latvija, Estija bei Lenkija yra NATO narės, tad šių šalių nacionaliniai kariniai daliniai ir taip jau yra NATO bazės. Būtent jose apsistoja ilgesniam laikui į bendras pratybas atvykstantys sąjungininkai (ir visų pirma – amerikiečiai).

Būtent vienos iš tokių pratybų ką tik baigėsi tuose pačiuose Adažiuose. Pasak Latvijos kariškių, „Silver Arrow 2014“ buvo didžiausios pratybos, kokias jiems iki šiol teko organizuoti ir kokios vyko Latvijoje. Mokymuose dalyvavo apie 2 tūkst. 100 karių iš Latvijos, JAV, Estijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės ir Norvegijos.

Pratybose naudota daugybė technikos, įskaitant šarvuotas pėstininkų mašinas, taip pat ir sraigtasparnius „Black Hawk“, „Chinook“ ir „Apache“. Paramą iš oro besitreniruojantiems kariams užtikrino Lietuvoje dislokuoti NATO oro policijos misiją atliekantys kanadiečių naikintuvai CF-188.

Didelės tarptautinės pratybos lapkričio mėnesį planuojamos ir Lietuvoje. Daugybė mažesnių vyksta nuolat. Dabar kai kuriose iš jų pasirodys ir tankai. Tad kuo ypatingi tie į Latviją ir Lenkiją atgabenti karo monstrai?

Apie M1 „Abrams“

Tankas M1 „Abrams“ yra pagrindinis JAV kovos tankas. Kol naujausi rusų tankai savo sugebėjimus galėjo (ir tebegali) demonstruoti tik parodomuosiuose renginiuose, tokiuose, kaip neseniai vykęs tankų biatlonas (kuriame tankai važinėja per kliūtis, šaudo šuolio metu ir demonstruoja baletą primenančius manevrus), JAV tankai buvo bandomi mūšiuose. Ir tokių naujausių tankų yra ne dešimtys (rusai turi dešimtis naujausių modifikacijų tankų T-90), o šimtai. Iš viso JAV turi apie 9 tūkstančius įvairių modifikacijų tankų „Abrams“.

Visa „Abrams“ evoliucija paremta praktine patirtimi. Gaminamas jis nuo 1979 m. ir JAV armijoje pakeitė kovos tanką M60. Ši kovos mašina, pavadinta JAV generolo, 1968 m. - 1972 m. kariavusio Vietname, Creightono Abramso garbei.

Į ginkluotę Jungtinėse Valstijose tankas priimtas 1980 m. ir mūsų dienomis jau sukurta daugybė jo modifikacijų. Šiandien šiuo tanku naudojasi JAV, Australijos, Egipto, Irako, Kuveito ir Saudo Arabijos kariškiai.

Pirmoji „Abrams“ versija turėjo seną, bet puikiai pasiteisinusį britišką 105 milimetrų pabūklą L7. Dabar naudojamas gerokai galingesnis 120 mm pabūklas, galintis šaudyti įvairesniais sviediniais – nuo prieštankinių iki prieš pėstininkus naudojamų kanistrinių sviedinių su daugybe skeveldrų. Nereikia pamiršti ir ant tanko sumontuotų kelių kulkosvaidžių.

Modernios šio tanko sistemos vienu metu gali sekti iš karto kelis taikinius ir sunaikinti juos greitų šūvių seka.

Tankas „Abrams“ aprūpintas įvairiomis aktyvios ir pasyvios gynybos sistemomis, įskaitant ir šarvą su nusodrintu uranu.

Pirmą kartą į mūšį „Abrams“ stojo 1991 m. Pirmojo Persijos karo metu. Vėliau jis dalyvavo Irako kare ir Afganistane. Tačiau Afganistane šis karo monstras nebuvo naudojamas labai plačiai dėl netinkamo vietovės reljefo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Andrius Vaitkevičius
(62)
(12)
(50)

Komentarai (2)