Pirmą kartą tą pamatę, iškart sutrinka: kodėl JAV yra plyšiai tualetų kabinose? (Video)  ()

Tie, kas pirmą kartą nuvyksta į JAV, dažnai būna nemaloniai nustebinti apsilankę viešajame tualete. Kodėl amerikiečiai palieka tiek daug tarpų aplink tualeto kabinos duris?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš kitų šalių atvykusius keliautojus nustebina didelės ertmės virš ir apačioj kabinos – nors tarpai iki lubų ir grindų būna paliekami ir kitose šalyse, JAV jie atrodo gerokai didesni. Dar keisčiau – kodėl net uždarius duris lieka tarpas iki sienelės? Prie privatumo tokioje vietoje įpratusiems keliautojams tai gali net numalšinti norą atlikti gamtinius reikalus.

Kad tai stebina svetimšalius, galima suprasti pamačius nemažai pasikartojančių klausimų interneto forumuose – „Why there are gaps in US toilets“? Tad, kodėl?

Pirmosios tualetų perskyros JAV atsirado fabrikuose XIX–XX a. sandūroje. Durys tuo metu nesitęsė iki pat grindų, nes taip paprasčiausiai buvo patogiau tualetus valyti. Perskyroms ėmus plisti JAV tualetuose, 1918 m. jos buvo patentuotos.

 

Patentas gautas metalinėms pertvaroms, kurios taisomos prie grindų (ir lubų), tačiau iki jų durys bei sienos nesitęsia. Šis dizainas išpopuliarėjo dėl savo praktiškumo ir funkcionalumo. O tai reiškia – ir pigumo.

Tokias pertvaras galima lengvai įtaisyti bet kokioje patalpoje – net jeigu jos matmenys yra nestandartiniai, o gal grindys ar lubos – nelygios. Priešingu atveju reikėtų perskyras gaminti pagal specialius matmenis, o tai išaugintų statybų kaštus. Ir vėliau jas prižiūrėti yra lengviau, nes prireikus pakeisti, pavyzdžiui, vienas duris, nereikėtų vėl iš naujo jų gaminti pagal konkrečius pageidavimus.

 

Akivaizdu, kad esant dideliems tarpams iki grindų, tualetus valyti taip pat yra lengviau. Kartu ir pastebėti, jeigu, pavyzdžiui, klozetas sugedo, ir vanduo ima bėgti per viršų.

Tačiau ne tik tai – specialistai argumentuoja, kad tokiuose tualetuose galima lengviau pastebėti, jeigu žmonėms prireikia medicinos pagalbos arba jie užsiima neteisėta veikla (pavyzdžiui, vartoja narkotikus ar mylisi viešoje vietoje).

O kaip yra su tarpais tarp durų ir pertvaros? Argumentas čia tik vienas – taip yra pigiau ir paprasčiau gaminti.

Viešieji tualetai juk neneša finansinės naudos, todėl jie paprastai įrengiami naudojant pigiausias medžiagas. Norint pagaminti pertvaras, kuriose durys ir sienelė susiglaudžia be jokio didesnio tarpo, reikėtų daugiau tikslumo, tad ir jų savikaina būtų didesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(30)
(-21)

Komentarai ()