Albertas Žostautas. Laisvės dvidešimtmetis: džiugesiai ir liūdesiai  (20)

Tiesiog privalu labai aiškiai ir garsiai pasakyti – Kovo 11-osios laisvės gūsis buvo toks stiprus, kad mums pavyko padaryti tai, ko dar nebuvom pasiekę per visą mūsų tautos ir valstybės gyvavimo laikotarpį nuo pačių seniausių laikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir pačios aukščiausios tų pasiekimų viršūnės neabejotinai yra Lietuvos narystė NATO ir įteisintas priklausymas Europos geopolitinei erdvei. Nuo tų istorinių 2004-ųjų savo egzistenciją tvirtai susiejome su visos Vakarų civilizacijos likimu ir įgijome labai svarbią galimybę didžiąją savo pastangų ir išteklių dalį skirti ne žūtbūtinei gyvasties apsaugai, o savo gyvenimui tobulinti. To niekada nereikėtų užmiršti.

Ta proga ne pro šalį pasidžiaugti ir kitais mūsų laimėjimais. Bene pirmieji Vidurio ir Rytų Europoje užbaigėme antrąjį pasaulinį karą, kai Rusijos kariuomenė taikiai ir tvarkingai pasitraukė iš Lietuvos. Ekonomiškai nesužlugom, kai pirmaisiais atkurtos laisvės metais patyrėme stiprų didžiojo Rytų kaimyno spaudimą, o vėliau sėkmingai sugebėjome atlaikyti dvi globalias ekonomikos ir finansų krizes. Iš esmės mums pavyko pertvarkyti savo verslus pagal rinkos ekonomikos dėsnius ir toje srityje tapti konkurencingiems pasaulyje. O kai pradėjo plaukti Europos struktūrinių fondų parama, kai kas net prakalbo apie aukso laikus Lietuvoje. Žinoma, tokių laikų dar nebuvo, bet išmokome daug našiau ir kokybiškiau dirbti, ir metinius savo biudžetus padidinome net kelis kartus. 10–15 šalies piliečių jau šiuo metu sąžiningu darbu ir asmeniniais sugebėjimais pajėgūs per mėnesį užsidirbti daugiau kaip po 100 000 Lt. Ne išsireikalauti kyšių, ne nugvelbti ar kaip kitaip „susiveikti“, o užsidirbti. Žinoma, tokių žmonių dar nedaug, bet jų jau yra. Ir tai svarbiausia, nes sistemingai pradėta eiti tvirtos medžiaginės gausos kryptimi. Na, o mūsų teatralų, muzikų, kitų kultūros bei mokslo žmonių dėka sulaukėme pelnytos pagarbos ir pripažinimo viso pasaulio mastu. Taigi, kultūros srityje jau sugebame užlipti ant pačių aukščiausių planetos laiptelių.

Dar nesunkiai galėtume vardyti ir kiek smulkesnius mūsų laimėjimus.

Bet yra ir kita medalio pusė. Ta, kuri nekelia jokio džiugesio, o priešingai – vis garsiau skamba pavojaus varpais: lig tol neregėtus mastus pasiekusi korupcija, biurokratizmas, emigracija, demokratijos imitacija, politinių partijų išsigimimas, kai visuomenės interesų sąskaita rūpinamasi tik grupiniais ir asmeniniais reikalais, visiškas nepaisymas prigimtinių žmogaus teisių į orų ir padorų gyvenimą, neretai tiesiog pribloškianti moralinių ir dvasinių vertybių degradacija, kai visiškai ištrinamos ribos tarp gėrio ir blogio, tarp tiesos ir melo, užsitęsusios „iki begalybės“ reformų reformos praktiškai visose svarbiausiose mūsų gyvenimo srityse. Ir visą tą „karčią puokštę“ vainikuoja gili moralinė krizė valstybėje. Tai iš esmės ir yra svarbiausia „puokštės“ atsiradimo priežastis. Kai nėra tvirto dvasinio ir moralinio pagrindo, tada sau leidžiami tokie dalykai, kurie visiškai nepriimtini Vakarų civilizacijos demokratinėse valstybėse.

Lygindami tarpukario ir dabartinį laisvės dvidešimtmečius, turime pripažinti, kad anuomet kasdienės gyvensenos atžvilgiu buvome pasiekę daugiau. Tai reiškia, kad tuometės Lietuvos kasdienybėje buvo daugiau tikrosios, o ne fasadinės Europos.

Ir vis dėlto, nepaisydami visų tų nebrandžios valstybės ir visuomenės juodulių, aiškiai matome degantį vilties žiburį – pasveiksime, atsistosime ir tvirtai nueisime tikros Vakarų demokratijos keliu.

Linkiu kiekvienam iš mūsų pajudinti bent pirštą, kad kitą Laisvės dešimtmetį švęstume daug linksmiau.

Turinys

  • Turinys 6
  • Redakcijos skiltis
    Ant pokyčių slenksčio 7
  • Ta akimirka žavinga
    Storiausia Lietuvos pušis 8
  • Nemirtingo žingsnio taktu
    H. Radauskas. Paklydęs girioje 9
  • Miškas ir mes
    A. Čekuolis. Lengva užmušti mišką 10
    Bičiulių sambūris – brandos mokykla 13
    Iš valstybinių miškų 14
    Kas naujo pasaulyje 15
  • Pokyčių verpetuose
    V. Skafaru. WabiSabiCulture 16
    Alandai: ant akmens ir vandens 20
  • Savas miškas
    Z. Bitvinskaitė. Verta pasirūpinti mišku 22
    S. Asipavičienė. Po audros 26
  • Baldai ir interjeras
    A. Patašius. Baldai Jums – patogumas, grožis, sveikata 28
  • Medis ir verslas
    R. Lapinskas. Kodėl mums nesiseka? 30
    A. Kazitėnas. Lietuviški namai norvegų patogumui 33
    Skelbimai 36
  • Medžioklė
    V. Ribikauskas. Rugsėjo medžioklė 40
    A. Kazitėnas. Trofėjų paroda Biržuose 44
  • Knygų lentyna
    Kamanės 47
  • Mūsų žosmė
    Egzotinių vaisių pavadinimai 47
  • Pirma buvo žodis
    V. Vasiliauskas. Kas duos meilės Lietuvai? 48
  • Būkime sveiki
    A. Malovičko. Panacėja iš drėgnos ūksmės 50
    D. Mišutytė. Sraigės jau beldžiasi ir į lietuvių namus 52
  • Miško pavilioti
    T. Tovianskas-Požerskas. Vasara Sibiro taigoje – joks kurortas 56
  • Jaunuolynas
    Giliukų skiltis 60
  • Iš raudonosios knygos
    Didysis žvaigždinas 61
  • Mano medis
    V. Umbrasas: „Miškas – ypatinga vieta“ 62
  • Juokai
    Tikrovės dėsniai pagal Merfį 63
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žurnalas "Miškai"
Žurnalas
Autoriai: Albertas Žostautas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)