Personalo bendrovės vadovas: teisės fakultetus reikėtų uždaryti 10 m., vadybos bakalaurą panaikinti  (17)

Studijas besirenkantis jaunimas privalo atsižvelgti į būsimų profesijų poreikį Lietuvoje, tvirtina personalo paieškos bendrovės „Strategic Staffing Solutions International“ vadovas Lietuvoje Andrius Francas. Jo nuomone, teisės fakultetus Lietuvoje reikėtų uždaryti kuriam laikui, o vadybos bakalauro studijų apskritai atsisakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Teisininkų Lietuvoje nebereikia. Galime mažiausiai dešimčiai metų uždaryti visus teisės fakultetus. Jeigu pažiūrėtume, tai garsių kompanijų partneriais tampa jauni žmonės ir tiems tik ką baigusiems studijas nebėra kur dėtis. Tai yra dalis prarastos kartos tų žmonių, kurie buvo gabūs, labai gerai mokėsi ir nuėjo mokytis į teisę. Mano paties klasės draugė puikiai mokėsi, įstojo į teisę, ją baigė ir dabar dirba IT kompanijoje“, – antradienį skaitydamas pranešimą Pasaulio lietuvių ekonomikos forume kalbėjo specialistas, pabrėžęs, kad šiuo metu Lietuvoje yra per daug teisininkų. Taip pat kritiškai jis vertina vadybos bakalauro studijas. „Mano manymu, vadybą bakalauro studijose apskritai reikia panaikinti. Tokias studijas pateisinu vieninteliu atveju – kai stoja žmogus, planuojantis kurti verslą. Visais kitais atvejais tai yra bedarbių armija, nes viską pačiupinėja, bet nieko rimtai. Aš suprantu vadybą kaip magistrantūros studijas, kai įgyji specialybę, tada gauni kitų žinių, kurių tau reikia. Aš manau, kad šito dalyko Lietuvos jaunimas nesupranta“, – dėstė A. Francas. Darbuotojų paieškos bendrovės vadovas pabrėžia, kad lietuviai privalo mokytis užsienio kalbų – vienos užsienio kalbos jau yra per mažai. „Anglų kalbą turime pamiršti, nes yra savaime suprantamas dalykas, kad ją mokame puikiai. Reikia galvoti apie kitas potencialias kalbas“, – tvirtino „Strategic Staffing Solutions International“ vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu auga gamybos, pardavimų, IT, telekomunikacijų, finansų, apskaitos, pervežimų specialistų. Mažėja teisininkų, viešųjų ryšių, draudimo, teisės specialistų poreikis.

„Praėjusią savaitę buvau Lenkijoje ir girdėjau radijo reklamą merginoms: „Tapk inžiniere, o ne inžinieriene“. Manau, kad Lietuva turėjo irgi tuo pačiu keliu eiti, tik kažkodėl neragina Lietuvos merginų, kurios yra gerokai kruopštesnės. Kaip sakau, yra 1 proc. gabumų ir 99 proc. darbo. Gabumų vyrai turi kartais ir daugiau, tačiau darbo – nelabai“, – kalbėjo personalo paieškos bendrovės vadovas.

Vasara – ne tinginiavimui

A. Franco nuomone, mokydamasis studentas neturėtų tinginiauti per atostogas, o kaupti patirtį.

„Baigęs studijas žmogus, kuris ateina dirbti, jau turi turėti sukaupęs patirtį. Jeigu jis jos neturi, aš jo klausiu, ką veikei vasaromis, ką veikei daugiau nei kiti. Jeigu žmogus sako, kad vasarą ilsėjausi nuo mokslų, tai yra ne atsakymas. Mes irgi ilsimės nuo darbų, tik šiek tiek trumpiau“, – kalbėjo A. Francas.

Taip pat specialistas kritikuoja ypač pesimistinį lietuvių požiūrį į gyvenimą ir studijas.

„Mums viskas yra blogai, esame pesimistai. Prieš egzaminus tėvai kankina vaikus sakydami: „Jeigu neišlaikysi egzaminų ir niekur neįstosi, mes tavęs atsisakysime“. Tuo metu pas mūsų kolegas skandinavus viskas yra paprasčiau – vienerius metus egzamino neišlaikei, išlaikysi kitąmet. Per tuos metus gali tarnauti armijoje, pasavanoriauti Afrikoje, galbūt per tuos metus žmogus susitupės ir žinos, ko jis nori. Esame pernelyg jauna šalis, kad žinotume, ko norime“, – tvirtino pranešėjas.

Anot jo, problema, kad aukštosios mokyklos neatsižvelgia, kokių specialistų reikia verslui, neseka, ką veikia jų absolventai po studijų. Taip pat esą lietuviai turėtų mąstyti plačiau: „Mes nebijome važiuoti į Londoną, bet bijome važiuoti dirbti į Akmenę, nors ten karjerą padarytume greičiau. Darbo jėga turi judėti ten, kur yra darbo, o ne pramogų“, – sakė A. Francas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rasa Lukaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)