Elektromobiliai teršia labiau už varomus degalais?  (25)

JAV mokslininkų teigimu, elektriniai automobiliai Kinijoje daro didesnį neigiamą poveikį gamtai nei transporto priemonės, varomos degalais. Nors elektromobilius buvo įprasta laikyti transporto priemone, itin draugiška aplinkai, tyrėjai teigė išsiaiškinę, kad dėl jų į gamtą išmetami milžiniški kiekiai teršalų. Jų poveikis netgi pavojingesnis už keliamą automobilių, varomų benzinu, rašoma upi.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tenesio universiteto mokslininkai 34 didžiausiose Kinijos miestuose ištyrė 5 skirtingų technologijų transporto priemonių poveikį aplinkai.

Pagrindinė žala gamtai daroma ne važiuojant elektromobiliais, tačiau gaminant jiems reikalingą elektros energiją. Kinijoje 85 proc. elektros energijos pagaminama naudojant iškastinį kurą, daugiausiai (90 proc.) akmens anglį.

„Iki šiol buvo paplitęs įsitikinimas, kad elektromobilių poveikis aplinkai ir sveikatai, palyginti su įprastai varomomis transporto priemonėmis, yra kur kas menkesnis. Mūsų tyrimo rezultatai tokiam įsitikinimui meta rimtą iššūkį“, – pareiškė vienas iš tyrimo autorių, profesorius Chrisas Cherry.

Mokslininkai išsiaiškino, kad elektros energijos, reikalingos elektromobilių funkcionavimui, gamybos metu išskiriama daug daugiau teršalų nei važinėjant degalais varomomis mašinomis.

„Šiuo tyrimu norime pabrėžti, kad elektromobiliai yra ekologiškos transporto priemonės tik tuomet, jei jiems reikalinga elektros energija gaminama švariai, – sakė Cherry. – Kinijoje ir kitose valstybėse elektromobilius populiarinti svarbu tik tuose miestuose, kur elektros energijos gamyba yra švaresnė ir stiprinti teršalų išmetimo kontrolę.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (25)