Akis „ėdantis“ darbas: kaip gelbėtis?  (0)

Nors ir sunku atitraukti akis nuo kompiuterio, bet vertėtų, bent retkarčiais. Ir priminkite sau, kad reikia mirksėti. Be to, nepamirškite, kad reikia sėdėti taisyklingai – biuro kėdę reikėtų nusireguliuoti taip, kad pėdos būtų tiesios ant grindų, keliai sulenkti stačiu kampu, nugara tiesi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Businessinsider.com primena, kad kompiuterio klaviatūra turi būti tokiu atstumu, kad ranka nuo peties iki alkūnės būtų vertikali. Kėdės aukštis turi būti toks, kad monitoriaus viršus būtų akių lygyje, rankos atstumu. Kambaryje šviesa turi būti pritemdyta, kad monitoriaus skleidžiama šviesa būtų ryškiausia kambaryje. Be to, patartina būti su akiniais, turinčiais apsaugą nuo kompiuterio – matysite ryškesnį vaizdą, akių nevargins ekrano spindėjimas. Monitorius turi būti nureguliuotas tiesiai, lygiagrečiai sienai ar pertvarai, kad žiūrint į jį nereikėtų nuleisti ar pakelti galvos. Žinoma, jei prie kompiuterio tenka praleisti ilgas valandas kiekvieną darbo dieną, tobulą laikyseną išlaikyti sunku, natūralu kartais ir atsipalaiduoti. Svarbiausia – per daug neatsipalaiduokite, nesėdėkite sukritę visą dieną, kitaip gresia akių skausmas, kaklo ir pečių skausmai, akių išsausėjimas, gali sutrikti regėjimas. Ir nepamirškite apsaugoti akių specialiais akiniais su apsauga nuo kompiuterio. Šių metų pradžioje Amerikos optometrijos akademijoje buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad žmonėms, dirbantiems nešiojamuoju kompiuteriu vos dvi valandas per dieną, gerokai sustiprėdavo akių skausmas ir padaugėdavo regėjimo problemų. Amerikos regėjimo tarybos atliktoje apklausoje 70 proc. apklaustųjų neprisipažino, kad jų akys nukenčia dėl to, kad per daug laiko praleidžia prie kompiuterio. Vis dėlto tyrėjai įspėja, kad sutrikimai gresia visiems, kurie dirba prie kompiuterio aštuonias ar daugiau valandų, o po to neatitraukia akių nuo planšetinio kompiuterio arba nuolat tikrina paštą išmaniajame telefone – tai yra, daugumai mūsų. Visų pirma reikėtų pripažinti, kad ši problema egzistuoja (galbūt ją galima įtraukti į „pirmojo pasaulio žmonių“ problemų sąrašą, bet ji reali).

Paprasti patarimai, kaip apsaugoti akis

Visų pirma, nusivalykite monitorių ir pritemdykite šviesas patalpoje, kad ekranas būtų ryškiausiai šviečiantis objektas. Pasistenkite nežiūrėti į išmaniojo telefono ekraną, apšviestą tiesioginių saulės spindulių. Nepamirškite, kad pilkas fonas akis vargina mažiau, nei baltas.

Monitorius turėtų būti ištiestos rankos atstumu nuo jūsų – jei jį paliečiate sulenkta ranka, reiškia, sėdite per arti. Monitorius neturi būti pakeltas, jis turi būti šiek tiek žemiau akių lygio.

Priminkite sau, kad reikia mirksėti, nes žvelgdami į ekraną, mes dažnai tai pamirštame, todėl akių gleivinė išsausėja.

Darykite vadinamąsias „20-20-20“ pertraukas: kas 20 minučių leiskite sau 20 sekundžių stebėti, kas vyksta 20 pėdų (6 metrų) atstumu nuo jūsų.

Drabužiai turi būti patogūs, bet ne per laisvi, plaukai surišti ar sušukuoti taip, kad nekristų ant akių (bet vėlgi, nesuveržkite jų per daug, kitaip skaudės galvą). O eidami per gatvę visada atitraukite akis nuo telefono ekrano ir pažiūrėkite, ar neatvažiuoja mašina.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (0)