Mirtinas nelegalių migrantų gabenimas iš Afrikos į Europą – multimilijoninis verslas  (17)

Praėjusią savaitę Viduržemio jūroje nuskendo daugiau kaip tūkstantis nelegalių migrantų, plaukusių į Italiją. „Teisėsaugos institucijos ir organizacijos, padedančios migrantams, pareiškia, kad tai yra multimilijoninio verslo iš kontrabandos žmonėmis, kuriuo užsiima Libijos sukarintos grupuotės, genčių nariai ir banditai, rezultatas“, – rašo „The Wall Street Journal“ žurnalistė Matina Stevis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį ES valdžia prisiekė suaktyvinti pastangas kovojant su šiuo verslu. Kontrabandininkai sodina į neviltį papuolusius žmones į netvirtas valtis ir išlydi į pavojingą kelionę jūra. Pasak Libijos pareigūnų ir Europos Sąjungos valdininkų, ES pastangoms labai trukdo Libijos ekonomikos krachas ir sukarintų grupuočių bei genčių skubūs mėginimai rasti finansavimo šaltinių ginkluotam konfliktui šioje šalyje.

Keletas Libijos ginkluotų grupuočių aktyviai reklamuoja savo paslaugas tarp Sirijos pabėgėlių ir potencialių migrantų iš Afrikos į pietus nuo Sacharos, pažymi Arezzo Malakut iš „Altai Consulting“ (Paryžius). Jie tvirtina, kad anarchija Libijoje – unikalus šansas garantuotai patekti į Europą.

„Pajamos, gaunamos iš žmonių kontrabandos, užtikrino naują jėgų pusiausvyrą Sahelyje ir Libijoje“, – sako Tyuzdi Reytano, „Global Initiative Against Transnational Organized Crime“, vadovas. Jo vertinimais, pavyzdžiui, tebu gentis uždirba po 60 tūkst. dolerių per savaitę.

Gaunamas pelnas yra toks didelis, kad gentys, kurios šiaip jau kovoja tarpusavyje, kai kada bendradarbiauja pervežant migrantus. Pasak vietinio aktyvisto, o taip pat neįvardinto saugumo tarnybų darbuotojo iš Vakarų, kai kurie žmonės iš tebu genties, kurią remia oficialioji Libijos vyriausybė, perduoda migrantus į uld-slimane genties – sukilėlių islamistų vyriausybės sąjungininko – rankas.

Kitais atvejais gentys (pavyzdžiui, tuaregi ir tebu) kariauja tarpusavyje dėl pelningų kelių, kuriais gabenami migrantai, kontroliavimo.

Paprastai migrantai moka už atgabenimą iš Libijos į Europą maždaug 1 tūkst. dolerių. Norėdami užsidirbti šiuos pinigus afrikiečiai paprastai po keletą mėnesių dirba juodadarbiais arba kambarinėmis Sabhe (miestas pietvakarinėje Libijos dalyje – Red.)

„Afrikietis migrantas Ismailas (jis nepasisakė savo pavardės ir pilietybės) pastarąsias savaites bandė perplaukti jūrą tris sykius, bet pigios plastikinės valtys, kurias paprastai gauna afrikiečiai, buvo perpildytos ir sulūždavo. Sirai paprastai plaukia stipresnėse medinėse valtyse, kadangi dauguma iš jų gali susimokėti, o kontrabandininkai, daugiausia arabai, jų nediskriminuoja“, – sakoma straipsnyje.

Pulkininkas Mohamedas Dindi iš Libijos kranto apsaugos tarnybos pasakė, kad jo žinybai trūksta išteklių užkirsti kelią kontrabandai ir paragino imtis koordinuotų veiksmų tarptautiniu mastu. „Europiečiai taip pat nepasiekė ypatingų lamėjimų kovoje su tais kontrabandininkų tinklais“, – rašo laikraštis. 2014 metais Europos Sąjungos valdžia areštavo maždaug 10 tūkst. žmonių kontrabanda užsiimančių veikėjų bendrininkų, bet dažniausiai tai buvo eiliniai vykdytojai – sunkvežimių vairuotojai ir laivų įgulos.

Italijos prokuroras Giovanni Salvi pirmadienį pažymėjo, kad padėties pablogėjimas Libijoje nepaprastai sunkina kontrabandininkų sulaikymą – pakliūva tik „menkos žuvelės“. Migrantams padedančios organizacijos pareiškia: Europai reikia sukurti „saugius ir legalius kanalus“, kuriais potencialūs pabėgėliai galėtų prašyti politinio prieglobsčio, būdami savo tėvynėje.

„Migrantų kontrabandininkai – tai katastrofiškos padėties simptomas, o ne priežastis“, – pareiškė pirmadienį Jungtinių Tautų vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Zeidas Ra'adas Al Husseinas.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(0)
(35)

Komentarai (17)