OPEC atsisakė mažinti naftos gavybos kvotą  (0)

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir vėl atsisakė mažinti naftos gavybos kvotas, palikdama ją 30 mln barelių per parą lygyje. Apie tai penktadienį, birželio 5 dieną, praneša Reuters.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naimi OPEC strategiją, nukreiptą į rinkos dalies, o ne tam tikro kainų lygio, išsaugojimą, pavadino sėkminga. Jo žodžiais tariant, angliavandenilių paklausa auga, tuo tarpu pasiūlos apimtys palaipsniui mažėja.

OPEC šalių susitikimas vyksta Vienoje. Praėjusiame posėdyje, 2014 lapkritį, kvotos taip pat buvo išsaugotos 30 milijonų barelių per parą lygyje, dėl ko pasaulinės Brent markės naftos kainos nukrito žemiau 50$ už barelį.

Dauguma OPEC narių mano, kad sąžininga naftos kaina yra 75$ už barelį. Irano naftos ministras prognozuoja, kad iki 2015 m. galo naftos kaina pakils iki 75$ už barelį.

Įtaka Rusijai

Rusija anksčiau ketino pasiūlyti OPEC sumažinti naftos gavybą, nes planavo 2015 m. sumažinti gavybą maždaug 15 mln tonų. Po tokio sprendimo ji skaičiavo, kad OPEC, naudodama kvotų mechanizmą, sumažins gavybą 70 milijonų tonų.

Patys OPEC dalyviai neprieštarauja Rusijos prisijungimui prie šios organizacijos. Jos atstovai anksčiau yra pažymėję, kad neprieštarauja naujų narių, tarp jų ir Rusijos, prisijungimui prie kartelio. Pasak OPEC generalinio sekretoriaus Abdalla Salem al-Badri, šalis turi pati nuspręsti nori ji prisijungti prie OPEC, ar ne, o kartelis naujų narių prisijungimui neprieštarauja, „jeigu jų tokie patys interesai“.

Doleris atnaujino dviejų mėnesių maksimumą

Dolerio kursas penktadienį, birželio 5 d., pasiekė dviejų mėnesių maksimumą ir Maskvos biržos prekyboje viršijo 57 rublių ribą.

16:37 Amerikos valiuta kainavo 57,14 rb. Euras tuo tarpu pakilo iki 63,17 rb.

Rublis ir toliau palengva leidžiasi jau dvi savaites. Rusijos rublio pastovumo pokyčių laukiama po OPEC sprendimo nemažinti naftos gavybos kvotų.

(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)