Išskirtinis įvykis: ar Šiaurės Korėja praneš apie pokyčius?  ()

Šiaurės Korėjoje penktadienį prasideda renginys, kokio šalis nematė 36 metus. Per valdančiosios partijos suvažiavimą baiminamasi tikro sprogimo – ir tiesiogine, ir perkeltine prasme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarasis Darbininkų partijos suvažiavimas buvo surengtas 1980 metais, kai valdžioje buvo dabartinio šalies lyderio senelis, Šiaurės Korėjos revoliucijos lyderis Kim Il-sungas.

Tada Pchenjane surengtame suvažiavime šalies vadovas pristatė savo sūnų ir įpėdinį Kim Jong-ilą, kuris vėliau perėmė ir Šiaurės Korėjos vairą. Tad dabar su nerimu ir vėl klausiama: ką per svarbiausią partijos renginį šiemet ruošiasi pranešti uždara Azijos valstybė?

Ruošiasi keisti kursą

Užsienio ekspertai spėlioja, kad į ketvirtą dešimtį įkopęs Kim Jong-unas gali paskelbti atsisakantis savo tėvo ideologijos, pagal kurią didžiausias dėmesys buvo skiriamas kariuomenei.

Vietoj to laukiama drąsesnio jo pareiškimo, kad Šiaurės Korėjos ekonomika ir branduolinių ginklų programa turi būti vykdomos koja kojon.

Per suvažiavimą, vykusį prieš 36 metus, dabartinis šalies vadovas netgi nebuvo gimęs, todėl dabar jo sušauktas renginys gali būti puikus būdas Kim Jong-unui parodyti savo valdžią.

„Šiaurės Korėja išgyveno nemažai nelaimių ir lyderių pokyčių, todėl šalis nuolat buvo tarsi krizės būsenos. Tad dabar siekiama politiką vėl sugrąžinti į įprastas vėžes“, – aiškino Seulo universiteto tarptautinių santykių ekspertas Danielis Pinkstonas.

Bijo naujų bandymų

Tikimasi ir to, kad partijos lyderis praneš apie tęsiamus uždraustų ginklų bandymus, dėl kurių Šiaurės Korėją spaudžia vis griežtesnės Jungtinių Tautų sankcijos.

Dėl šios priežasties Pietų Korėjos ir JAV žvalgybos pareigūnai įspėja, kad penktasis – ir jau antras šįmet – vandenilinės bombos bandymas gali įvykti per patį suvažiavimą.

Per pastaruosius mėnesius Šiaurės Korėjos režimas įvykdė ir kelis balistinių raketų bandymus. Ne visi jie buvo sėkmingi, bet vienu jų į orbitą buvo iškeltas ir palydovas.

Tiesa, valdžios atstovai tokius Vakarų nuogąstavimus neigia. Esą suvažiavime tik bus tęsiama revoliucinė Kim Jong-ilo vienybės filosofija, pagal kurią „kraujo ryšiai“ vienija lyderius, partiją ir liaudį.

Antai kalbėdamas JT klimato kaitos konferencijoje Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Su-yongas tikino, kad suvažiavime bus siekiama paskatinti ekonominį augimą, pagerinti žmonių gyvenimo sąlygas ir sustiprinti nacionalinį saugumą.

Ruošiasi atsakingai

Suvažiavimui buvo ruošiamasi jau kurį laiką. Šiaurės Korėjos sostinės gyventojus šeštą ryto įprastai pažadinančios sirenos jau du mėnesius skamba valanda anksčiau. Miegoti korėjiečiai taip pat eina vėliau.

Mat suvažiavimui besiruošianti valdžia paskelbė „70 dienų mūšį“, per kurį Šiaurės Korėjos gyventojai turi dirbti dar produktyviau.

Pchenjano Triumfo arkoje dirbanti gidė Hyon Un-mi teigia, kad per pastaruosius du mėnesius neturėjo nė vieno laisvadienio. Tačiau papildomas darbas statybose moteriai netrukdo.

„Mes tikime, kad mūsų lyderis Kim Jong-unas yra kaip tėvas ir motina. Pasitikime juo ir darome viską, kad šalis klestėtų“, – CNN žurnalistui pakiliai aiškino moteris.

Be to, pasigirdo žinių ir apie kitus draudimus. Esą valdžia nurodė neberengti vestuvių ir laidotuvių, apribojo žmonių judėjimą į sostinę ir iš jos ir įspėjo apie padažnėjusias kratas. (CNN, „Time“, LR)

Grėsmė auga

Neseniai iš palydovo darytos nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja baigė išorinę laivų statyklos, skirtos statyti ir leisti naujos klasės povandeninių laivų balistines raketas, renovaciją.

Mažai tikėtina, kad toks povandeninis laivas pradės veikti iki 2020 metų, tačiau toks pajėgumas pakeltų Šiaurės Korėjos branduolinės atakos grėsmę į naują lygį.

Būtų galima dislokuoti raketas daug toliau nei Korėjos pusiasalis ir imtis atsakomųjų veiksmų branduolinės atakos metu. O tai kelia nerimą ne tik kaimyninei Pietų Korėjai, bet ir JAV, nes turėdamas tokį ginklą neprognozuojamas Pchenjanas galėtų smogti JAV kariniams laivams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()