Eksperimentas: kelionė Lietuvoje. Kokią transporto priemonę pasirinkti?  (34)

Kelionės – neatsiejama gyvenimo dalis. Keliaujame ne tik iki parduotuvės, darbo ar poliklinikos, bet ir toliau. Neretam tenka aplankyti kitame mieste gyvenančius tėvus arba nuvažiuoti prie jūros. Daugelis, ko gero naudojasi savo transportu, ir visai yra pamiršę autobusus, traukinius ar „dušmanus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Pinigų karta" žurnalistai nusprendė paeksperimentuoti ir paskaičiuoti, kiek kainuoja nuvažiuoti į tą pačią vietą skirtingomis transporto priemonėmis. Pasirinktas maršrutas Vilnius – Klaipėda ir vertinama ne tik skirtingų keliavimo būdų kainą, bet ir sugaištą laiką bei suteikiamus patogumus.

Pradėkime nuo stabiliausios transporto priemonės – traukinio. Jie iš sostinės į pajūrį kursuoja tris kartus per dieną. Kaina – 51 Lt 20 ct. Studentams, kaina sumažinama pusiau. Kalbant apie traukinio privalumus būtina paminėti, kad jis niekada neišvažiuos anksčiau, ir dažniausiai nevėluos. Įsitaisę patogiose didelėse sėdynėse nestokosite vietos nei sau, nei savo daiktams. Na, o jeigu jus kamuoja klaustrofobija, visuomet galėsite traukinyje pasivaikščioti. Esant reikalui veikia tualetas. Išalkusius ne visada, tačiau kai kuriuose reisuose kviečia vagonas-restoranas. Net jei ir valgyti nenorite, malonios palydovės visuomet pasiūlys kavos, arbatos, vandens, gaiviųjų gėrimų ir užkandžių, todėl keturios valandos su puse kelionėje neprailgs. Kalbant apie minusus tenka pastebėti, kad traukiniai itin populiarūs tarp studentų, todėl dažniausiai teks važiuoti jų apsuptyje. Tai reiškia, neduok Dieve, keliauti reikės penktadienį vakare. Kita bėda – traukinys nelaukia vėluojančių.

Jeigu nepavyko spėti į traukinį, visai šalia yra autobusų stotis. Čia reisai į Klaipėdą kur kas dažnesni. Tiesa, ir kainos aukštesnės. Šiuo metu vykdoma akcija, kai galima autobusu iš sostinės nuvykti iki Klaipėdos tik už 45 litus. Tačiau ši kaina galioja tik 6 val. ryte išvažiuojančiam autobusui. Jeigu norite ilgiau pamiegoti, arba keliauti vakare, piniginę patuštinsite 66 litais. Vėlgi, studentams taikoma 50 proc. nuolaida. Autobusu iki Klaipėdos teks riedėti apie 3 val. 45 min. Pagalvojus apie tiek laiko, iš karto norisi patarti žmonėms, kuriuos pykina nuo supimo, į autobusą nelipti. Kaip minusus būtų galima įvardinti ir ne visada vasarą gerai veikiančius oro kondicionierius, žiemą – šildytuvus. Nelinksma ir tai, kad vakarais autobuse šviesa dažniausiai nėra įjungiama, todėl keleiviams belieka miegoti, klausytis muzikos, arba ieškoti kito užsiėmimo, kai, pavyzdžiui, prieš tai aptartame traukinyje galite ne tik skaityti įprastas knygas, bet ir kompiuterį įsijungti.

Pavėlavusiems ir į autobusą laukia dar vienas išsigelbėjimas – kelionė su „dušmanais“, kurie dažniausiai išvažiuoja iš karto išvykus oficialaus reiso autobusui. Priklausomai nuo to, kaip jums pasiseks, nukeliauti iki Klaipėdos galite už maždaug 60 litų. Studentams „dušmanai“ taip pat taiko nuolaidas, ir reikia pastebėti, nelabai kreipia dėmesį į pažymėjimo galiojimo laiką. Šie vežėjai dažniausiai važiuoja su mikroautobusiukais, kuriuose telpa po 10 žmonių, taigi, galima sakyti, kad nereikia pernelyg susispausti. Atvažiuosite panašiai, kaip ir su automobiliu. Gražiai paprašius, „dušmanas“ gal netgi priveš jus prie pat namų. Tačiau ne viskas taip nuostabu, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Visų pirma, visiškai nėra aišku, ar „dušmanas“ tikrai išvažiuos ir kada jis tai padarys, jeigu nesusirinks tinkamas kiekis žmonių. Antra, neturite jokių garantijų, net kelionės dokumento, mat vos keletas „dušmanų“ veikia legaliai, su licencijomis. Kiti dievagojasi turintys verslo liudijimus. Bėda, kad transporto srityje jau keleri metai nebegalima vykdyti veiklos pagal verslo liudijimus.

Nepasitikintiems kitų vairavimu tenka patiems sėsti už vairo. Deja, čia netaikomos nuolaidos studentams ir keliamas būtinas reikalavimas – turėti automobilį. Jeigu jo nėra, galima išsinuomoti, tačiau tokiu atveju kelionės kaina dar labiau išaugs. Skaičiuokime kuro sąnaudas nenaujam automobiliui, 100 km imančiam 7 litrus benzino. Tai reiškia, kad iš Vilniaus iki Klaipėdos reikės maždaug 24,5 l, kurie kainuos apie 100 litų. Jeigu važiuojate vienas, brangoka. Jeigu vežatės daug daiktų, kurių nepriimtų į kitas transporto priemones, puiku. Dar geriau, jeigu turite bendrakeleivių, su kuriais galite pasidalinti kuro išlaidas. Žinoma, čia neįskaičiuotas automobilio nusidėvėjimas, tačiau galvos dėl to kvaršini visai neverta turint galvoje automobilio suteikiamus patogumus: laiko taupymą nevažiuojant iki soties, patogų daiktų gabenimą, nepriklausomai reguliuojant šildymo sistemą, muziką ir stojant pakeliui kur tik norite. Tiesa, pačiam vairuojant tenka ir didesnė atsakomybė bei nuovargis. Vis dėlto, sprendžiant iš automobilių kiekio keliuose, kol kas tai pati populiariausia keliavimo priemonė.

Kokiais būdais keliaujate jūs ir kokius privalumus bei neigiamas savybes įžvelgiate savo pasirinktoje transporto priemonėje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Pinigų karta
Pinigų karta
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)