[Žinios trumpai] Išbandykite patys: kaip ši iliuzija verčia manyti, kad įžengiate į tunelį - mokslininkai aiškina, kas tuomet vyksta  ()

Gerai įsižiūrėkite į šį atvaizdą - ar neatrodo, kad juoda dėmė jame plečiasi? Tai, beje, atskleidžia įdomių faktų apie tai, kaip mūsų akys prisitaiko prie apšvietimo sąlygų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - vadinamoji Asahi iliuzija. Nors paveikslėlis nejuda, įsižiūrėjus į jį ilgiau, ima atrodyti, kad juoda dėmė plečiasi. Arba kad jūs pats tarsi lendate į tunelį.

Panašią iliuziją galima atkartoti ir su šviesiomis spalvomis. Įsižiūrėjus į šią paveikslėlį, ims atrodyti, kad centras šviečia:

Iš tikrųjų, balta spalva paveikslėlyje yra visur vienoda - tiek centre, tiek perimetre.

Be to, Asahi iliuzija veikia ir su kitos spalvos fonais. Štai violetinis fonas, regis, net pagerina šią iliuziją:

Tai kas vyksta? O vyksta šis tas įdomaus - jūsų akys fiziškai reaguoja į šiuos atvaizdus ekrane.

2012 metais Oslo universiteto mokslininkai parodė šią iliuziją 50 žmonių ir nustatė, kad žiūrint į ją pasikeičia vyzdžio skersmuo. Tai yra, akys prisitaiko, tarsi žengiant į tamsų tunelį ar bandant įžiūrėti kažką pasislėpusio tamsiame kampe. Ir tai yra labai įdomu, nes paveikslėlis nėra nei tamsus, nei šviesus. Žmogaus smegenys tiesiog sureguliuoja akis pagal tai, ką mato - ne apšvietimo sąlygas, o subjektyvią interpretaciją.

Kitaip tariant, žmogaus šiuo atveju veikia ne kaip koks šviesos jutiklis, keičiantis vyzdžio dydį pagal apšvietimą, o kaip dirbtinio intelekto valdomas objektyvas. „Priešais mane yra tamsi skylė, todėl išplėsiu vyzdžius“ - toks procesas vyksta žmogaus smegenyse ir tai yra neįtikėtina. Mokslininkai negali pasakyti, ar tai yra susiję su praeitomis patirtimis, bet akivaizdu, kad regėjimą reguliuoja ir lūkesčiai.

 

Bet nenusivilkite, jei iliuzijos nematote - penktadalis tyrimo dalyvių nepastebėjo jokio tariamo juodos dėmes išsiplėtimo.

(12)
(0)
(12)

Komentarai ()