Jei Kremlius pasišakos, Lietuva gali užblokuoti dujas Kaliningradui - tai būtų bomba Rusijai  (6)

Savo rankose Lietuva vis dar turi rimtą kozirį konflikte su Rusija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-23 Jei Kremlius pasišakos, Lietuva gali užblokuoti dujas Kaliningradui - tai būtų bomba Rusijai  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijai įvykdžius karinę invaziją į taikią Ukrainą, Vilniaus ir Maskvos santykiai smarkiai pablogėjo. Lietuva jau blokavo prekių tranzitą į Rusijos anklavą – Kaliningradą.

Kitas žingsnis gali būti dujų tiekimo blokavimas. Apie tai „Advance“ straipsnyje pranešė žurnalistas Antunas Roša, remdamasis informuotais šaltiniais.

Sankcijos Rusijai stiprėja. Dabar įsigaliojo ES draudimas gabenti Rusijos Federacijos prekes tranzitu. Tai stiprus Europos smūgis Maskvos anklavui - Kaliningradui, kuris nėra teritoriškai susijęs su likusia šalies dalimi.

Lietuva užblokavo Suvalkų koridorių Rusijos Federacijai, draudimas palietė apie 50% Kaliningrado importo. Kalbama apie prekes, kurioms buvo taikomos sankcijos: anglis, metalai, statybinės medžiagos, pažangios technologijos.

Kremlius į Lietuvos sprendimą reagavo itin aštriai, su grasinimais. Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad atsakas į „nedraugiškus veiksmus“ slypi ne tik diplomatinėje plotmėje, matyt, užsimindama apie galimą karinių priemonių panaudojimą prieš NATO narę.

 

Tačiau Lietuva turi labai rimtą kozirį. Faktas yra tas, kad būtent per Lietuvos teritoriją Kaliningradui tiekiamos dujos. Konfliktui paaštrėjus, jų tiekimas gali būti nutrauktas. Priemonė labai radikali. Ir, ko gero, jos būtų imamasi tik kraštutiniu atveju. Rusijos anklavui tai būtų labai stiprus smūgis, nes Rusijos Federacija neturi galimybės greitai pakeisti tiekimo suskystintomis dujomis jūra. Tam reikia sukurti specialią infrastruktūrą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(150)
(10)
(140)

Komentarai (6)