[Žinios trumpai] „Politico“ paviešino neoficialų EK pareigūnų komentarą: Lietuva perlenkė lazdą – ji galėjo neblokuoti prekių į Kaliningradą  ()

Vyresnieji ES diplomatai perspėja, kad padėtis rimta ir gali greitai pablogėti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-24 [Žinios trumpai] „Politico“ paviešino neoficialų EK pareigūnų komentarą: Lietuva perlenkė lazdą – ji galėjo neblokuoti prekių į Kaliningradą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak kelių ES pareigūnų ir diplomatų, Europos Komisija per naktį dirbo kurdama planus sušvelninti augančią Kaliningrado krizę, baimindamasi, kad ji gali greitai paūmėti.

Įtampa tvyro dėl krovinių gabenimo iš Rusijos žemyninės dalies į jos eksklavą, esantį tarp Lietuvos ir Lenkijos – Maskvai grasinant „praktiniais“ atsakomaisiais veiksmais, jei ES neatblokuos tranzitu įstrigusių prekių. Aukšto rango ES diplomatai trečiadienį perspėjo, kad padėtis yra rimta ir gali greitai pablogėti.

Pareigūnai ir diplomatai POLITICO leidiniui „Brussels Playbook“ sakė, kad krizė yra nenumatyta ketvirtojo ES sankcijų paketo, pagal kurį blokas uždraudė plieno ir juodųjų medžiagų importą iš Rusijos, pasekmė. Traukinių linija, tiekianti prekes iš Rusijos į Kaliningradą, eina per ES valstybę Lietuvą, todėl muitinės agentai nuo šeštadienio stabdo krovininius traukinius patikrai.

Lietuva ir Europos Komisija tvirtino, kad tai nebuvo vienašališkas Vilniaus sprendimas, o Lietuva veikė remdamasi Briuselio išleistomis gairėmis, kaip įgyvendinti sankcijas.

Pareigūnų teigimu, Komisija dabar atnaujina šią informaciją. „Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos valdžios institucijomis ir pateiksime papildomų nurodymų“, – trečiadienį „Twitter“ parašė Komisijos atstovas Ericas Mameris.

Mameris pridūrė, kad Lietuva „turi taikyti papildomus patikrinimus kelių ir geležinkelių tranzitui“ per ES teritoriją, tačiau „šie patikrinimai yra kryptingi, proporcingi ir veiksmingi. Jie bus pagrįsti pažangiu rizikos valdymu, kad būtų išvengta sankcijų vengimo, tuo pačiu užtikrinant laisvą tranzitą.

 

Du pareigūnai POLITICO sakė, kad naujose gairėse aiškiai nurodyta, kad Lietuvos muitinė turi tikrinti prekes, kad išvengtų sankcijų, tačiau gali leisti toliau gabenti metalus, jei jie yra skirti Rusijos vidaus rinkai – Kaliningradui.

Tačiau Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad plieno ir juodųjų metalų tranzito per ES draudimas yra bloko sankcijų dalis, dėl kurios susitarė visos 27 valstybės narės.

Nepaisant to, kad Vilnius ir Briuselis laikosi akivaizdžiai prieštaringų pozicijų, pareigūnai tvirtino, kad taip nėra, nes sankcijos niekada nebuvo skirtos Kaliningrado blokadai, o buvo skirtos tam, kad ES galėtų vykdyti papildomus patikrinimus. „Bendras Komisijos jausmas yra toks, kad tai yra strateginė komunikacija iš Rusijos pusės“, – sakė vienas aukšto rango pareigūnas.

 

Įtampa aplink Kaliningradą prasidėjo, kai Rusija pareikalavo Lietuvos vyriausybės nedelsiant panaikinti naujus ES sankcionuotų rusiškų prekių gabenimo per Lietuvos teritoriją apribojimus. Kremlius tvirtino, kad Lietuvos veiksmai buvo „precedento neturintys“ ir „neteisėti“. Lietuva atsakė Maskvai, sakydama, kad tik įgyvendina ES skirtas sankcijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(24)
(-17)

Komentarai ()