[Žinios trumpai] Prancūzija per žingsnį nuo branduolinės katastrofos: skelbiama, kas vyksta su reaktoriais  (5)

Prancūzija susiduria su unikalia energijos krize, palyginti su kitomis Europos šalimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalis nėra labai priklausoma nuo gamtinių dujų, rusiškų ar kitų, nes didžiąją dalį energijos gauna iš atominės energijos, kuri pagamina 70 procentų šalies elektros energijos.

Tačiau Paryžius buvo priverstas uždaryti daugybę Prancūzijos reaktorių, nes neseniai paskelbtoje ataskaitoje E. Macronas buvo įspėtas dėl didelių korozijos saugos problemų elektros operatoriaus „Électricité de France“ (EDF) atominėse elektrinėse Prancūzijoje, nes kai kuriuose branduoliniuose reaktoriuose buvo aptikti įtrūkimai.

Šio tyrimo bendraautorius daktaras Bernardas Laponche perspėjo, kad daugelyje šių reaktorių aušinimo sistemų įtrūkimai gali sukelti pražūtingų avarijų.

Jis sakė: „Jei defektai aptinkami suvirinimo siūlėse ar šalia jų arba šalia jų ir pirminio aušinimo kontūro jungties, tai sukelia aušinimo sistemos pažeidimą ir didelius vandens nuostolius, dėl to gali iš dalies arba visiškai ištirpti kuro kapsulės reaktoriaus aktyvioje zonoje“.

„Tai reiškia Trijų mylių salos (1979 m. JAV įvykusi branduolinė avarija) arba Fukušimos tipo avarijos galimybę“.

Dėl šių korozijos problemų išjungiami keturi 1500 MW, septyni 1300 MW ir vienas 900 MW reaktoriai.

Tuo tarpu inžinieriai tvarko aušinimo kontūrų segmentus, kuriuose buvo nustatyti įtrūkimai.

Dr Laponche perspėjo, kad visi kiti reaktoriai greičiausiai bus patikrinti dėl šių problemų per ateinančius metus.

Jei bus aptikta daugiau įtrūkimų, atitinkama reaktoriaus dalis bus pašalinta ir pakeista, o tai, Laponche vertinimu, gali užtrukti metus.

 

Jis pridūrė: „Tai reiškia, kad didelė dalis EDF branduolinių reaktorių bus palaipsniui uždaryti“.

„Kitą žiemą Prancūzija vėl atidarys anglies ir dujų jėgaines. Bet šalis jų turi labai mažai ir jai teks importuoti daugiausiai elektros iš užsienio“.

„Reikės dėti svarbias pastangas siekiant sumažinti elektros suvartojimą, ypač žiemos piko metu (ypač dėl didelės elektros šildymo dalies).

Praėjusią savaitę didžiųjų Prancūzijos energetikos įmonių vadovai parašė laišką, kuriame įspėjo apie energijos krizę, ragindami asmenis ir įmones nedelsiant apriboti energijos suvartojimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(16)
(9)

Komentarai (5)