[Žinios trumpai] Kazachstanas išmoko Ukrainos pamoką: įspūdingai didinamas karinis biudžetas, skubiai užsakomi „Bayraktar”  (2)

Papildomi 918 mln. dolerių gynybai: Kazachstanas stiprina savo kariuomenę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykstant plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, Kazachstanas nusprendė skirti papildomus 918 mln. USD gynybai, rašo „The Wall Street Journal“.

Bendras šalies karinis biudžetas (pernai 1,7 mlrd. USD) padidės beveik 1,5 karto. Dalį lėšų planuojama išleisti bepiločiams orlaiviams „Bayraktar TB2“, kurie bus surenkami Kazachstane, bendroje įmonėje su Turkija.

Kazachstanas nenori tapti kitu taikiniu Kremliaus geopolitinių ambicijų sąraše, todėl, be savo kariuomenės stiprinimo, plečia bendradarbiavimą su Kinija ir NATO.

Panašu, kad šalies valdžia pasimokė iš Ukrainos pasipriešinimo pavyzdžio ir nusprendė skubiai reformuoti kariuomenę.

Ekspertai ne kartą perspėjo, kad Kremlius gali pritaikyti „Donbaso scenarijų“ Kazachstano šiaurei, kuri vadinama kazokų žemėmis. Čia didžioji dalis gyventojų yra rusakalbiai, o Valstybės Dūmos deputatas Viačeslavas Nikonovas jau prieš keletą metų sakė, kad ši šalies dalis buvo „dovana“ kazachams iš SSRS ir Rusijos.

Kaip rodo praktika, Kremlius „dovanas“ mėgsta atsiimti pačiais niekšingiausiais ir nežmoniškiausiais būdais.

Nacionalbolševikas Eduardas Limonovas amžių sandūroje jau bandė „pasėti“ paniką Kazachstano šiaurėje, tačiau šie bandymai buvo greitai sustabdyti.

1999 m., Kazachstano valstybinio nacionalinio saugumo komiteto darbuotojai sulaikė 22 asmenis, kurie „ruošė vietos administracijos užgrobimą“, siekdami sukurti respubliką pavadinimu „Rusijos žemė“. Separatistų vadas - rusas Viktoras Kazimirčiukas, tardymo metu pareiškė, kad nusprendė surengti perversmą, nes jo „siela nerami dėl Kazachstano rusų“.

 

Nuo 2014 metų Kremlius nusprendė panaudoti šį scenarijų Ukrainoje. Pirmiausia Kryme buvo surengtas plebiscitas (plebiscitas – liaudinis balsavimas labai svarbiu politiniu, valstybiniu klausimu), o vėliau teritorija aneksuota. Po to įsibrovėliai atvyko į Donbasą „apsaugoti“ rusakalbių gyventojų.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(1)
(56)

Komentarai (2)