Štai toks naujasis Rusijos lygis: kosmoso pramonę ir branduolinę energetiką kurs drauge su Afrikos valstybe  ()

Afrikos valstybių partnerystės plėtra: Rusijos užsienio politikos prioritetas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Afrikos šalies prezidentas akcentavo, kad Rusijos Federacija niekada jai nepakenkė, bet, atvirkščiai, atvėrė kelią pelningoms sutartims su Rusija.

Ugandos prezidentas Yoweri Kaguta Museveni, susitikime su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, sakė, kad jo šalis yra dėkinga Rusijai.

„Pastaruosius šimtą metų Rusija visada palaikė Afrikos antikolonijinį judėjimą“, – sakė Museveni. „Jums gali nepatikti bolševikai, o gal atvirkščiai, bet mes juos vertiname, nes jie mus palaikė. Rusija, Sovietų Sąjunga rėmė antikolonijinį judėjimą Afrikoje“.

Tuo pačiu Ugandos prezidentas mano, kad neteisinga raginti Afriką užimti antirusišką poziciją.

„Mes jiems atsakome taip: „Klausykite, jūs nebuvote su mumis pastaruosius šimtą metų, kaip mes galime automatiškai užimti antirusišką poziciją? Mes netgi atleidome savo priešams, kurie mus kolonizavo. Tai kaip mes galime būti prieš tuos, kurie niekada mums nepakenkė?“ – kalbėjo jis.

Yoweri Kaguta Museveni taip pat pabrėžė, kad jo šalis yra suinteresuota pradėti tiesioginį kavos, arbatos ir bananų tiekimą Rusijai. Dabar šie produktai į Rusijos rinką tiekiami per Vakarų Europą. Šalies vadovas taip pat sakė, kad tikisi bendradarbiavimo su Rusija medicinos, kosmoso tyrimų ir branduolinės energetikos srityse, juolab, kad Uganda turi nemažas gamtinio urano atsargas.

Atsakydamas Sergejus Lavrovas sakė, kad Rusija yra pasirengusi parduoti naftą Afrikos šalims, taip pat padėti joms plėtoti savo angliavandenilių perdirbimo pramonę.

„Numatome rengti tokias diskusijas su draugais iš Ugandos“, – žadėjo Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

 

Lavrovas taip pat pabrėžė, kad bendradarbiavimas energijos ir maisto tiekimo srityje tarp Rusijos ir Ugandos nepriklausys nuo „Vakarų šalių užgaidų“.

„Šiandien kalbėjome apie esmines dabartinių krizių energetikos sektoriuje priežastis, pasaulio rinkų aprūpinimo maistu srityje, šiuo klausimu vyksta labai garsi kampanija, tačiau mūsų draugai iš Afrikos supranta esmines priežastis“, - sakė užsienio reikalų ministras.

Ką Lavrovas veikia Afrikoje?

Sergejaus Lavrovo vizitas į Ugandą tai dalis didelio turo po Afriką, kurio metu jis jau aplankė Egiptą ir Kongo Respubliką (nepainioti su Kongo Demokratine Respublika).

Rusijos politologai pastebi, kad Rusija, užmezgusi tvirtus ryšius su Centrinės Afrikos Respublika, yra suinteresuota partneryste su kitomis Afrikos valstybėmis. Kai kurios iš jų, ypač Uganda, turi įtemptus santykius su Vakarais, kurie kritikuoja jų vadovybę dėl sisteminių žmogaus teisių pažeidimų.

 

Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas to neslepia, teigdamas, kad Afrikos valstybių partnerystės plėtra tapo Rusijos užsienio politikos prioritetu.

„Galiu drąsiai teigti, kad Afrikos žemyno vaidmuo mūsų užsienio politikos koncepcijoje bus padidintas ir labai ženklai“, – po derybų su Ugandos prezidentu sakė Lavrovas.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()