[Žinios trumpai] Latvijos Seimas priėmė istorinį sprendimą - tai bus didelis smūgis Rusijos stačiatikių bažnyčiai  (6)

Latvijos parlamento sprendimas: Stačiatikių bažnyčia atskiriama nuo Maskvos patriarchato valdžios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 8 d., skubiu Latvijos parlamento sprendimu, Stačiatikių bažnyčia atskiriama nuo Maskvos patriarchato valdžios. Latvijos bažnyčios įstatymo pataisas rugsėjo 5 d. pristatė prezidentas Egils Levits. Naujovės reiškia jos autonomiją nuo bet kokios bažnytinės valdžios už šalies ribų.

Seimo deputatas Artusas Kaiminas pripažino, kad priėmus ši sprendimą Rusijos stačiatikių bažnyčia praranda bet kokią įtaką Latvijos bažnyčiai.

Teisės pakeitimai nesusiję su kanoniniais klausimais, teigiama įstatymo projekto anotacijoje. Dabar bažnyčia turi iki spalio 31 d. sutvarkyti klausimus, kad chartija atitiktų naujus įstatymo reikalavimus.

Latvijos pareigūnai neslepia, kad Maskvos įtakos jų bažnyčiai atsikratymas yra labai svarbus, ypač po Rusijos pradėto karo. Visas pasaulis buvo pasibaisėjęs Rusijos dvasininkų, atvirai palaikiusių rusų agresiją ir ukrainiečių žudynes, pozicija.

Rusijos stačiatikių bažnyčia 118 parapijų Latvijoje netekimą laiko „antikonstituciniu kišimusi į bažnyčios vidaus reikalus“.

 

Beje, be įtakos parapijiečiams, patriarchas Kirilas Gundiajevas neteks solidžių pajamų. Remiantis 2018 m. žiniasklaidos pranešimais, per metus vien Maskvoje jis iš tikinčiųjų uždirbo mažiausiai 13,3 mln. USD. Visos parapijos savo uždarbiu privalėjo „pasidalyti“. Mokestį nustato vyskupas.

 

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(0)
(71)

Komentarai (6)