Kinija planuoja į savo kosminę stotį siųsti beždžiones – jų užduotis tikrai išskirtinė  ()

Praėjusios savaitės pradžioje kinų modulis „Mengan“ prisijungė prie kosminės stoties „Tiangong“ ir taip užbaigė pirmosios vienai šaliai priklausančios žmogui pritaikytos stoties artimojoje Žemės orbitoje surinkimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O dienraštis „South China Morning Post“ (SCMP) praneša, kad Kinijos mokslininkai nori į orbitą nuskraidinti beždžiones – kad šios ten užsiimtų seksu.

Per šešis dešimtmečius, kai žmonės vykdo kosmines operacijas, nėra užfiksuota nė vieno didelių gyvūnų sekso kosmose atvejo. Mokslinės misijos, vykdytos ir tebevykdomos erdvėlaiviuose ar net Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), gabeno įvairias gyvybės formas, pradedant bakterijomis ir baigiant astronautais, kurie taip pat yra eksperimento dalimi patys savaime – tačiau kosmose niekada nebuvo susiporavę didesnieji gyvūnai.

Ar kosmose galima užsiimti seksu?

Kalbant apie mikroskopinį mastelį, bakterijos gali daugintis lytiniu būdu – tad formaliai jos yra turėjusios lytinių santykių kosmose, ir grįžusios į Žemę. Didėjant organizmo dydžiui, iškyla nemažai problemų. Laimei, žvelgdami moksliškai, suprantame ir tai, kas gali sukelti šias problemas.

Reprodukcinės ir vystymosi fiziologijos profesorius Adamas Watkinsas teigia, kad turėti fizinių lytinių santykių esant beveik nulinės gravitacijos sąlygomis būtų gana sunku, nes dėl žemesnio kraujospūdžio, kurį astronautai patiria kosmose, išlaikyti erekciją ir išlikti susijaudinus taip pat būtų sudėtinga.

Negalima pamiršti, kad TKS ir erdvėlaiviai yra labai ankšti, todėl nelieka vietos asmeninėms, intymioms akimirkoms.

Vis dėlto mažesniems gyvūnams yra pasisekę: kai kurių sovietinių eksperimentų metu buvo užfiksuoti sėkmingi pelių lytiniai santykiai kosmose, kai kurios iš jų net pastojo. Tačiau grįžus į Žemę nė viena iš jų neatsivedė jauniklių, sakoma SCMP pranešime.

Kaip tada tai padarys beždžionės?

 

Mokslininkai įtaria, kad kosminiai spinduliai, kurie, nesant Žemės atmosferos, kosmose yra daug stipresni, kenkia spermos ir kiaušinėlių kokybei. Žmonėms siekiant kurti forpostus Mėnulyje ir už jo ribų, labai svarbu žinoti, ar šiose vietose taip pat galėsime saugiai daugintis.

Beždžionės, besimėgausiančios seksu kosmose, yra šio didžiulio plano, kuris gali būti įgyvendintas jau po kelerių metų, dalis. Kaip ir TKS, „Tiangong“ kosminė stotis taip pat turi kelis modulius, o didžiausiame iš jų – „Ventian“ galėtų būti surengtas toks eksperimentas. Šiame modulyje jau dabar atliekami gyvybės mokslų eksperimentai, o jo biologinę techninę įrangą galima išplėsti ir perkonfigūruoti, sakoma SCMP pranešime.

 

Kinija pirmiausia gali pradėti nuo mažesnių gyvūnų, o paskui pereiti prie didesnių – kad suprastų, kaip jie prisitaiko prie mikrogravitacijos ir kosminės aplinkos. Tačiau didėjant gyvūnų dydžiui, sunkumų taip pat daugės.

Pavyzdžiui, beždžiones reikės reguliariai maitinti – o esant nulinei gravitacijai, jos tuštinsis, su kuo teks tvarkytis astronautams. Moksliniuose eksperimentuose naudojamos beždžionės paprastai didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia narvuose, tačiau atliekant tokį eksperimentą jos būtų nuskraidintos į kosmosą – o tai galėtų jas be galo išgąsdinti.

Streso situacijose beždžionės gali reaguoti sumažėjusiu aktyvumu arba agresyviu elgesiu – o abu šie veiksniai gali pakenkti planams.

Parengta pagal „Interesting Engineering“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()