„Newsweek“ skelbia sensaciją – pagal nutekintus FSB laiškus, Rusija 2021 m. planavo atakuoti visai kitą valstybę  ()

„Newsweek“ gavo FSB laišką, kuriame itin skandalinga informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija ruošėsi pulti Japoniją 2021 m. vasarą, likus keliems mėnesiams iki to laiko, kai prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, atskleidžiama elektroniniame laiške su Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pranešėjo laišku, pasidalintu su „Newsweek“.

Kovo 17 d. elektroninį laišką agentas, pavadintas „Permainų vėju“, išsiuntė Vladimirui Osečkinui, Rusijos žmogaus teisių aktyvistui, vadovaujančiam antikorupciniam tinklalapiui Gulagu.net ir dabar ištremtam Prancūzijoje.

FSB agentas reguliariai rašo Osečkinui, atskleisdamas tarnybos viduje esantį pyktį ir nepasitenkinimą dėl karo, prasidėjusio Putinui vasario 24 d. įsiveržus į kaimyninę Ukrainą.

Vašingtone įsikūrusios ne pelno organizacijos „Wind of Change Research Group“ vykdomasis direktorius Igoris Suško korespondenciją iš rusų į anglų verčia nuo kovo 4 d. Jis visus el. laiškus pasidalino su „Newsweek“, įskaitant kovo 17 d. laišką.

Laišką, kurį parašė informatorius ir paskelbė Osečkinas, išanalizavo ekspertas Christo Grozevas. Jis sakė, kad parodė laišką „dviem faktiniams (esamiems ar buvusiems) FSB kontaktams“, kurie „neabejojo, kad jį parašė kolega“.

2021 metų rugpjūtį Rusija „gana rimtai ruošėsi lokalizuotam kariniam konfliktui su Japonija“, – sakė agentas kovo mėnesį elektroniniame laiške Osečkinui.

FSB agentas pasiūlė, kad Rusija pasirinktų įsiveržti į Ukrainą po kelių mėnesių.

„Pasitikėjimas, kad šalys pateks į aštrios konfrontacijos ir net karo stadiją, buvo didelis. Kodėl Ukraina galiausiai buvo pasirinkta karui [scenarijus nebuvo labai pakeistas], turi atsakyti kiti“, – rašė jie.

 

Pranešėjas išsamiai apibūdino elektroninio karo sraigtasparnių, nukreiptų į Japoniją, judėjimą, taip pat buvo inicijuota Rusijos propagandos mašina, su dideliu postūmiu japonus pavadinti „naciais“ ir „fašistais“.

Kurilų salos

Rusija ir Japonija niekada nepasirašė taikos sutarties, formaliai užbaigiančios Antrąjį pasaulinį karą, daugiausia dėl ginčų dėl grupės salų, į kurias pretenduoja Japonija, bet kurios yra okupuotos Rusijos.

Kurilų salų grandinės Kunashiri, Etorofu, Shikotan ir Habomai salas Antrojo pasaulinio karo pabaigoje užėmė SSRS. Tokijas salas laiko savo „Šiaurinėmis teritorijomis“, o šis klausimas dešimtmečius įtempė Rusijos ir Japonijos santykius.

Pasak FSB agento, „pagrindinis kliūtis“ tarp Maskvos ir Tokijo yra Kurilų salos.

Dėl savo vietos tarp didelės Japonijos Hokaido salos ir Rusijos Kamčiatkos pusiasalio salos suteikia daugybę karinių ir politinių privalumų.

 

„Japonijai čia yra kertinis jos modernios geopolitikos akmuo: jos, kaip Antrojo pasaulinio karo pralaimėtojos, statusas japonams vis dar neleidžia turėti oficialių karinių pajėgų, užsienio žvalgybos tarnybos ir daugybės kitų dalykų. Japonams, Kurilų salų sugrįžimas iš tikrųjų reikštų jos pokario statuso peržiūrą [ar net panaikinimą]“, – rašė jie.

Pranešėjas pažymėjo, kad buvęs Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe jau tuo metu labai akcentavo tiek bandymą „derėtis“ su Rusija dėl Kurilų salų klausimo, tiek reformuoti šalies žvalgybos tarnybą.

„Istoriškai Japonijos karinė žvalgyba visada buvo aukšto lygio, tačiau po pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare ji buvo tiesiog panaikinta nugalėtojų nurodymu“, – rašė jie.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(33)
(-27)

Komentarai ()