Nustatyta, kad Peru gyvenančios nuodingos varlės yra monogamiškos  (0)

Peru atogrąžų miškuose gyvenančios nuodingosios varlės visą gyvenimą būna ištikimos savo partneriams, BBC. Tai yra pirmoji pasaulyje nustatyta monogamiška amfibija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priduriama, kad vandens telkinių dydis, kuriame auga šių varlių buožgalviai, apsaugo varles nuo netyčinių paklydimų. „Tai pirmą kartą aptiktos visiškai monogamiškos amfibijos“, – sako tyrimui vadovavęs biologas Dr. Jasonas Brownas iš Rytų Karolinos universiteto (JAV).

Nuodingųjų varlių – Ranitomeya imitator – pateles kiaušinėlius deda ant lapų paviršiaus, vėliau patinėlis juos vieną po vieną ant savo kupros nugabena į vandens baseinus. Šie sudaryti iš dirsių viršūnėse augančių lapų. Kiekvienas iš tuzino buožgalvių prižiūrimas ir auginamas atskirame baseine. Kai buožgalviai išalksta. patinėlis kviečia patelę, kuri padeda augintiniui nevaisingą kiaušinėlį.

Kaip rašo BBC, gyvūnijos pasaulyje dažniai pasitaiko atvejų kai daugelis gyvūnų – nepaisant to, kad kartu susilaukia palikuonių – dažnai būna vienas kitam neištikimi. Bet šių varlių atvejų DNR tyrimai atskleidė, kad iš 12 porų unisoną sulaužė tik vienas patinas. Varlių gyvenimo poroje detalės publikuojamos žurnale „The American Naturalist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)