Protas bus priblokštas: kas bus, jei keliausite greičiau nei šviesos greitis?  ()

Tarptautinė fizikų komanda sukūrė naują teoriją, kuri leistų objektams skristi greičiau už šviesos greitį – ir nors jie teigia, jog tai iš principo nepažeistų fizikos dėsnių, bet sukeltų reiškinius, kurie verčia susimąstyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „ScienceAlert", žurnale „Classical and Quantum Gravity" paskelbta naujojo komandos darbo analize, keliautojai, judantys greičiau nei šviesos greitis, „patirtų" keletą laiko juostų vienu metu.

Kaip, galite paklausti? Taikant „1+3 erdvės ir laiko" sistemą, kuri apsuka trijų erdvinių ir vieno laiko matmenų idėją trijų laiko matmenų ir vieno erdvinio matmens naudai.

„Kiti trys matmenys yra laiko dimensijos", – apie darbą sakė jo bendraautoris Andrzejus Draganas iš Lenkijos Varšuvos universiteto. „Tokio stebėtojo požiūriu, dalelė „sensta" nepriklausomai kiekvienu iš trijų atvejų.

Ar tai turi prasmę iš mūsų menkos žmogiškosios perspektyvos? Mes tuo nesame tikri.

Tačiau tai yra mintis, verčianti tyrinėti egzotišką „kas būtų, jei būtų" galimybę, jau nekalbant apie dar vieną pavyzdį, kai tyrinėtojai manipuliuoja su neabejotina „Star Trek" greitesnių už šviesą kelionių koncepcija. Kokia nauda? Teoriškai, pasak mokslininkų, ši koncepcija netgi galėtų padėti suderinti Einšteino reliatyvumo teoriją su kvantine mechanika – dviem fizikos taisyklių rinkiniais, kurie po daugelio dešimtmečių dar nėra tinkamai sujungti.

 

„Šis naujas apibrėžimas išsaugo Einšteino postulatą apie šviesos greičio pastovumą vakuume net ir virššviesiniams stebėtojams", – sakoma A. Dragano pareiškime. „Todėl mūsų išplėstinė specialioji reliatyvumo teorija neatrodo itin ekstravagantiška idėja".

Žiūrėkit, skamba labai šauniai. Bet vėlgi, taip nutiko ir mokslinės fantastikos veiksmo trileryje „Tenet" – ir mes visi matėme, kaip tai atrodė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(25)
(9)
(16)

Komentarai ()