Kinija ruošiasi išjungti ir net numušti „Starlink“ palydovus - kas vyksta?  ()

Kinijos karo analitikai teigia, kad sėkmingas „Starlink“ ryšių sistemų naudojimas Ukrainoje paskatins JAV jas plačiai naudoti ir potencialiose karinėse operacijose Azijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos kariuomenė planuoja išmokti išjungti ir, jei reikia, net numušti „Starlink“ palydovus. „Reuters“ apžvalgininkai Eduardo Baptista ir Gregas Thorode‘as padarė tokią išvadą išanalizavę apie 100 straipsnių 20 skirtingų leidinių.

Ekspertų teigimu, tokie gebėjimai būtini KLR kariuomenei, ruošiantis galimam ginkluotam konfliktui Taivane. Pranešama, kad Kinija bando ištirti amerikiečių ginklų ir technologijų, kurios galėtų būti panaudotos prieš Kinijos pajėgas, poveikį.

Stebėtojai pastebėjo, kad mokslininkai iš įvairių universitetų, susijusių su Liaudies išlaisvinimo armija (PLA), taip pat KLR karinės žvalgybos tyrimų centrai atidžiai stebi kovas Ukrainoje. Ir nors Kinijos pareigūnai, kalbėdami apie taikos iniciatyvas, vengia atvirai kritikuoti Rusijos Federaciją už įsiveržimą į Ukrainą, Kinijos karo analitikai atviriau vertina Rusijos technologinius karinius skaičiavimus.

Visų pirma E. Baptista ir G. Torode‘as pažymėjo, kad keli PLA ekspertų straipsniai pabrėžia Kinijos susirūpinimą dėl Amerikos kompanijos „SpaceX“ sukurto „Starlink“ palydovinio tinklo vaidmens užtikrinant Ukrainos karinių ryšių saugumą, Rusijos raketų išpuolių prieš šalies energetikos sistemą, akivaizdoje.

Leidinio autoriai mano, jog Kinijai skubiai reikia sukurti panašų palydovų tinklą ir rasti būdų, kaip išjungti „Starlink“ palydovus.

 

Colinas Kohas, Singapūro Tarptautinių studijų mokyklos saugumo bendradarbis, sakė, kad karas Ukrainoje prisidėjo prie Kinijos karo mokslininkų pastangų kurti kibernetinio karo modelius ir rasti būdų, kaip atremti grėsmes.

„Starlink“ tikrai yra kažkas naujo, dėl ko jie turėtų susirūpinti. Tai karinis pažangios civilinės technologijos pritaikymas, kurio jie negali lengvai pakartoti“, – sakė C. Kohas.

Tuo pat metu E. Baptista ir G. Torode‘as pabrėžė, kad nepaisant spartaus modernizavimo, PLA neturi šiuolaikinės kovinės patirties. Kinijos invazija į Vietnamą 1979 m. buvo paskutinis didelis jos mūšis, o pats konfliktas tęsėsi iki devintojo dešimtmečio pabaigos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(22)
(-11)

Komentarai ()