Ateityje vaistų piliules tiesiog... atsispausdinsime  (12)

Siekdami revoliucionizuoti klasikines tabletes ir piliules, Leeds ir Durham universitetų bei kompanijos "GlaxoSmithKline" mokslininkai eksperimentuoja kurdami veikliųjų medicininių medžiagų tirpalus, ir po to panaudodami šiuos skysčius kaip rašalą norimo tipo piliulei atspausdinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiausias žinomas šaltinis apie vaistus piliulės formoje yra datuojamas dar X amžiumi. Tuometinę revoliucinę naujovę aprašę arabai, žinoma, nepralenkė Egiptiečių, kurie aktyvias vaistines sudedamąsias dalis įvyniodavo į duoną arba molį. Pirmasis tabletės patentas buvo užregistruotas praėjus 900 metų nuo arabų išradimo - 1843 metais. Praėjus tūkstančiui metų, gamybos technologija pakito palyginti nedaug. Kiekviena tabletė suformuojama taip, kad ją būtų lengva praryti, ir ji veikia kaip vaistų nešėjas. Aktyviosiosios sudedamosios dalys paprastai sudaro apie vieną tūkstantąją dalį piliulės tūrio, o tai reiškia, kad paprastai 99,9 procentai tipinių tablečių ir piliulių sudaro užpildas arba medžiaga, padedanti įsisavinti vaistą.

Dabar naują technologiją kurianti tyrinėtojų grupė teigia, jog ateityje reikiamas piliules galėsime atsispausdinti - bus imamas standartinis piliulės arba tabletės formos pagrindas, ir ant jo, tarsi rašalu, bus spausdinamas reikiamų vaistų tirpalas. Šiuo metu toks procesas jau gali būti naudojamas maždaug su 0,5% visų dabar rinkoje esančių vaistų, tačiau tikimasi, jog ateityje šią proporciją pavyks padidinti iki 40%.

"Kai kurias aktyviąsias medžiagas galima ištirpinti, ir gautą tirpalą galima naudoti tarsi paprastą rašalą, tad procesas palyginti elementarus", sako Leeds mechanikos inžinerijos fakulteto mokslininkas Nikas Kapuras. "Tačiau dirbant su komponentais, kurių neina ištirpinti, vaisto dalelės su skysčiu sudaro suspensiją, o ji savo ruožtu pasižymi visiškai kitokiomis savybėmis ir kelia papildomų problemų, norint jas pritaikyti spausdinimo sistemose". Netgi kai aktyvūs komponentai ištirpsta, dydis lieka pagrindine kliutimi. Skystų medikamentų lašas yra apie 20 kartų didesniss nei standartinio rašalinio spausdintuvo rašalo lašelis. Todėl komanda šiuo metu analizuoja, kiek lašelių gali išsilaikyti tablečių paviršiuje, kaip reguliuoti aktyviųjų medžiagų kiekius kiekviename lašelyje ir kaip sukonstruoti spausdintuvo purkštukus (kokia turi būti jų forma ir dydis).

Kapuro manymu, jei vaistai, tarsi rašalas, bus "prilipdomi" ant tabletės paviršiaus, jie turėtų veikti daug greičiau, kadangi nereikės laukti, kol tabletė bus suskaidyta, kad vaistai patektų į kraują. Ateityje gali būti įmanoma ant vienos tabletės arba piliulės atspausdinti kelių skirtingų rūšių vaistus, taip sumažinant žmogui praryti reikalingų tablečių skaičių. Tiesa, prieš tai dar būtina atidžiai ištyrinėti, kaip tokie vaistai sąveikauja vienas su kitu.

Technologija neabejotinai padės tiems, kam reikia vaistų. Tačiau jei rinkoje kartas nuo karto atsiranda suklastotų banknotų, ar neatsiras analogiškai klastojamų tablečių?

(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)