Klonuotų galvijų mėsa ir pienas – saugūs, nustatė mokslininkai  (45)

Britų ekspertai tvirtina, kad nėra jokio skirtumo tarp klonuotų ir „normalių“ karvių mėsos bei pieno. Tokią nepriklausomų mokslininkų ekspertinės grupės išvadą paskelbė D. Britanijos Maisto standartų agentūros (FSA) vyriausiasis mokslo darbuotojas Andrew Wadge'as, pranešė „Telegraph.co.uk“. Pasak jo, tyrimo metu neaptikta jokių skirtumų tarp maisto produktų, pagamintų iš klonuotų ir neklonuotų galvijų


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokios išvados atveria kelią klonuotų galvijų mėsai ir pienui į D. Britanijos maisto produktų parduotuves. Kartu tai labai aiškus signalas, kad iki šiol prieštaringai vertintas klonuotų galvijų auginimas maistui gali būti oficialiai įteisintas, sakoma pranešime.

Klonuotų galvijų mėsos ir pieno tyrimus atliko Naujų maisto produktų ir gamybos procesų patariamasis komitetas – nepriklausoma D. Britanijos organizacija, Maisto standartų agentūros pavedimu tirianti visus naujus maisto produktus siekiant išsiaiškinti, ar juos galima pateikti rinkai.

Išnagrinėję visus maisto produktų iš klonuotų galvijų tyrimų aspektus, patariamojo komiteto ekspertai priėjo išvadą, kad nėra jokių „svarbių skirtumų“ tarp pagamintų iš „natūralių“ ir klonuotų galvijų. Mokslininkų ataskaitoje teigiama, jog tyrimai dėl galimų alergijų, toksinų ir galimo šalutinio poveikio valgant klonuotų galvijų mėsą neatskleidė jokių galimo susirūpinimo požymių.

Pranešama, kad nepriklausomų ekspertų išvada, jog klonuotų galvijų mėsa ir pienas yra saugūs maisto produktai, kitą mėnesį bus apsvarstyta D. Britanijos Maisto standartų agentūros valdybos posėdyje. Pasak apžvalgininkų, remiantis ankstesniais panašiais svarstymais, galima teigti, kad beveik visada po tokių išvadų tirtų maisto produktų gamintojams būdavo išduodamos licenzijos.

Klonuotų galvijų mėsos ir pieno saugumo tyrimas buvo inicijuotas praėjusią vasarą, kai viešumon iškilo faktai, jog klonuotų veršelių mėsa buvo pardavinėjama kai kurių mėsininkų parduotuvėse – be licenzijos ir net jiems patiems to nežinant. Žinia apie tai, kad klonuotų galvijų mėsa pateko į maisto produktų grandinę, sukėlė šalyje audringas diskusijas apie galvijų klonavimo etines problemas.

Rugsėjo mėnesį D. Britanijos Maisto standartų agentūra pareiškė, kad neįmanoma įgyvendinti reikalavimo, jog klonuotų galvijų mėsa ir pienas būtų atitinkamai pažymėti. Jos atstovai taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog dėl JAV savanoriškai įvesto maisto produktų iš klonuotų galvijų gamybos draudimo režimo palengvinimo tokie maisto produktai galėjo patekti į D. Britanijos rinką anksčiau, nei paaiškėjo karštą polemiką šalyje sukėlę faktai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (45)