Tos pačios lyties poroms – 100 proc. genetiniai vaikai  (48)

M. D. Andersono Vėžio centro Teksaso valstijos universitete (JAV) mokslininkai pranešė apie sėkmingai atlikto svarbaus eksperimento rezultatus: naudodami kamieninių ląstelių technologiją jie išvedė laboratorines peles, turinčias du tėvus. Vien tik dviejų patinėlių genetinę medžiagą turinčius jauniklius atsivedė surogatinė motina, teigiama universiteto pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak specialistų, šis labai svarbus genų inžinerijos pasiekimas suteikia galimybę ateityje tos pačios lyties žmonių poroms susilaukti vaikų, turinčių 100 proc. savo „mamukų“ ar „tėtyčių“ genetinės medžiagos.

Skelbiama, kad Teksaso universiteto mokslininkai, vykdydami šį eksperimentą, iš pradžių naudojo iš vyriškos lyties pelės embriono paimtus audinius. Iš jų buvo gautos embrioninės kamieninės ląstelės – vadinamosios indukuotos pluripotentinės ląstelės (iPS). Pasak mokslininkų, dėl tam tikrų priežasčių maždaug 1 proc. jų spontaniškai prarasdavo savo Y chromosomą ir tapdavo vadinamosiomis XO ląstelėmis. Žmonių atveju ši monosomija dažniausiai sukelia Ternerio sindromą, tokį sutrikimą turinčios mergaitės išsiskiria kai kuriais fiziniais požymiais (žvairumas, aukštas gomurys, specifinis akių plyšys ir kt.) bei kognityviniais defektais. Paprastai žmonių lytinėse ląstelėse yra viena chromosomų pora: moterys turi dvi X chromosomas, o vyrai – X ir Y chromosomas.

Tęsdami eksperimentą, JAV mokslininkai įterpė XO kamienines ląsteles į donorių – pelių patelių – blastocistas, 5 – 6 dienos embrionus. Po to šie embrionai buvo įsodinti surogatinėms motinoms. Kai šios pelės atsivedė palikuonių, jų moteriškos lyties jauniklės turėjo vadinamąsias XO/XX chimeras. Jos turėjo vieną X chromosomą, paveldėtą iš pirminių pelių patinėlių lytinių ląstelių.

Po to, kai šios pelės subrendo ir iš šių chimerų buvo gautos kiaušialąstės, tyrėjai šias pateles suporavo su normaliais pelių patinėliais. Galiausiai jos atsivedė vyriškos ir moteriškos lyties jauniklius, turinčius dviejų tėvų chromosomas. Viena iš jų buvo gauta iš normalaus patinėlio, kita – iš kito patinėlio kamieninių ląstelių.

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad jiems pavyko sukurti naują žinduolių reprodukcijos formą, o šis pasiekimas gali atverti kelią homoseksualų vyrų poroms „konstruoti“ 100 proc. jų genetinės medžiagos turinčius vaikus išvis genetiškai nedalyvaujant moterims, skelbia „Popsci.com“. Dar daugiau – pasak tyrėjų, ateityje bus įmanoma netgi pasigaminti kiaušialąsčių iš vyro kamieninių ląstelių, gautų iš jo audinių. Tokiu atveju nebereikėtų išvis naudoti XO chimerų, teigia mokslininkai.

Vis dėlto moterims nevertėtų dėl to nusiminti: šiaip ar taip, išnešioti ir pagimdyti dviejų tėvų pradėta kūdikį galės tik surogatinės motinos, teigiama pranešime. Bent jau iki to laiko, kol bus sukurta dirbtinė gimda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (48)