Žemės branduolys sukasi lėčiau nei manyta iki šiol  (18)

Kembridžo Universiteto mokslininkai mano, kad jiems pavyko patikslinti Žemės branduolio sukimosi greitį. Paaiškėjo, kad Žemės planetos branduolys sukasi kur kas lėčiau: planetos branduolys Žemės paviršių sukdamasis aplenkia vienu laipsniu ne per metus, kaip kad buvo manyta iki šiol, o per milijoną metų. Tačiau branduolys vis tiek sukasi greičiau negu pati planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Branduolį sudaro dvi dalys: išorinis skystas branduolys ir vidinis kietas branduolys. Išorinis branduolys slūgso maždaug 4000 km, o vidinis – maždaug 6000 km gylyje. Išoriniame branduolyje vyksta aktyvus masių judėjimas, dėl kurio susidaro intensyvus magnetinis laukas.

Tyrimo metu mokslininkai seismines bangas siuntė į vidinį Žemės branduolį, 5200 km gylį, ir matavo bangų kelionės laiką nuo jų atsimušimo į branduolį iki grįžimo atgal.

Šios bangos buvo siunčiamos iš rytinio ir vakarinio planetos pusrutulių. Apibendrinant gautus rezultatus, buvo mėginama apskaičiuoti tikslesnį branduolio sukimosi laiką.

Tyrimo autorė Loren Vašek (Lauren Waszek) teigimu, šio pirmo tyrimo rezultatai neatskleidžia tikslaus branduolio sukimosi greičio, tačiau aišku yra tai, kad jis sukasi lėčiau nei buvo manoma iki šiol. Gauta informacija mums leis kurti kompiuterinius imitacinius modelius ir apskaičiuoti apytikslį greitį“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai (18)