Ar šlapimas – vaistas?  (23)

Kad ir kaip keistai beskambėtų, ko gero, ne vienas esame girdėję, jog, norint pagyti nuo tam tikrų ligų, liaudies medicinos žinovai rekomenduoja šlapimą. Galite būti šokiruoti, tačiau ištisus šimtmečius šlapimas kai kuriose kultūrose buvo laikomas rinktiniu sveikatos gėrimu. O maždaug 50-aisiais metais prieš Kristaus gimimą keltai Iberijos (Pirėnų) pusiasalyje šiuo skystimu skalaudavo burną – kad dantys būtų baltesni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Popsci.com nurodo, jog panašių liudijimų istorijoje yra ir daugiau. Sanskrito kalba žodis „amaroli“ reiškia šlapimo terapiją, kas senovės Ajurvedų apeigose reiškė rytais gerti šlapimą. Saliamono Išminties knygos 5:15 skyriuje toks ritualas laikomas sektinu („Gerk vandenis savo iš indo savojo – tie vandenys trykšta iš tavyje slypinčio šulinio“). Gal ir sunku patikėti, tačiau „save gerdavo“ ir kultinio romano „Rugiuose prie bedugnės“ autorius, rašytojas Džeromas Selindžeris (Jerome D. Salinger), ir buvęs Indijos ministras-pirmininkas Morarji Desai, kuris tokį savo pomėgį viešai gynė amerikiečių TV laidoje „60 Minutes”.

Tačiau įrodymų, jog gerti savo šlapimą yra sveika, nėra. 95 proc. šlapimo sudaro vanduo, o likę 5 proc. – ne kažin kokie „lobiai“. Lyg ir logiška – jei tie 5 proc. būtų naudingi, kam organizmas juos varytų lauk? Šioje šlapimo dalyje yra perteklinių elektrolitų (chlorido, natrio ir kalio). Šlapime būna ir nedideli kiekiai inkstuose susidarančių perteklinių, todėl toksiškų rūgštinių medžiagų. Tiesa, kad pavyktų apnuodyti organizmą, reikėtų išgerti tikrai daug.

Elektrolitai įgalina kai kurias mūsų organizmo ląsteles gaminti elektrą, tačiau, pavyzdžiui, per dideli natrio kiekiai iš ląstelių šalina vandenį – organizmui gresia dehidravimas. Per dideli kalio kiekiai gali padidinti širdies smūgio tikimybę.

„Tai prilygsta jūros vandens gėrimui, - siūlo Pietų Denverio nefrologijos asociacijos (Koloradas, JAV) nefrologas (inkstų specialistas) Džefas Džiulijanas (Jeff Giullian). – Jūsų organizmas dehidruos (neteks skysčių) ir tokios procedūros jums pridarys daugiau žalos nei gero.“

Ne visi su tokia nuomone būtų linkę sutikti. Denas Vūlis (Dan Woolley) po Haityje įvykusio galingo žemės drebėjimo po „Hotel Montana“ nuolaužomis praleido 65 valandas, ir yra įsitikinęs, jog išsigelbėti jam pavyko būtent todėl, kad įkalintas griuvėsiuose jis gėrė savo šlapimą. Tą patį galėtų papasakoti nemaža dalis išgyvenusiųjų panašias ekstremalias situacijas.

Tačiau šiuo klausimu tebesiginčijama. Gerti šlapimą ekstremaliose situacijose, kad išgyventum, gali būti kur kas pavojingiau, nei gali atrodyti iš šalies. Dėl dehidracijos šlapime susidaro didesnė koncentracija visų anksčiau minėtų elektrolitų bei rūgščių, tad geriant tokį „vandenį“ ir taip prastą organizmo būklę galima dar labiau pabloginti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(31)
(2)
(27)

Komentarai (23)