Plutono atmosferoje aptikti nuodai  (3)

Nykštukinės planetos Plutono atmosfera yra kur kas didesnė, nei manyta iki šiol, be to, joje aptikta nuodingų dujų – anglies monoksido, atskleidė naujausias britų astronomų tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik po 20 metų trukusių bandymų patikslinti Plutono atmosferos sudėtį tai padaryti pavyko Šv. Andriaus universiteto Škotijoje astronomės Jane Greaves vadovaujamai tyrėjų grupei. Naudodami 15 metrų skersmens Jameso Clerko Maxwello teleskopą Havajų observatorijoje (JAV), jie aptiko stiprų anglies monoksodo signalą Plutono atmosferoje, pranešė „Space.com“. Be to, astronomai nustatė, kad Plutono atmosfera yra žymiai didesnė, nei buvo manoma iki šiol: ji tęsiasi iki maždaug 3000 kilometrų virš šios nykštukinės planetos paviršiaus. Anksčiau buvo manoma, kad ji siekia tik maždaug 100 kilometrų aukštį, sakoma pranešime.

Šiandien šis atradimas bus pristatytas Velse vykstančiame Karališkosios astronomijos draugijos nacionaliniame astronomų susirnkime. Plutonas buvo atrastas 1930 metais ir buvo laikomas mažiausia ir toliausiai nuo Saulės esančia mūsų sistemos planeta. Tačiau 2006 metais ji neteko planetos statuso ir buvo pripažinta nykštukine planeta. Plutonas yra vienintelė žinoma nykštukinė Saulės sistemos planeta, turinti atmosferą.

Naujojo tyrimo išvadose teigiama, kad anglies monoksido dujos Plutono atmosferoje yra itin šaltos, jų temperatūra yra maždaug -220 laipsnių pagal Celsijų. Tyrėjus nustebimo ir tai, kad anglies monoksido signalas buvo beveik dvigubai stipresnis už viršutinę prognozės, kurią 2000 m. pateikė kita Plutono atmosferą tyrusi moklsininkų grupė, ribą.

Pasak J. Greaves'o, gali būti, kad per pastarąjį dešimtmetį Plutono atmosfera padidėjo, arba išaugo anglies monoksodo koncentracija joje. Tam tikri atmosferos sudėties svyravimai buvo stebėti ir anksčiau, tačiau tik žemutinėje Plutono atosferos dalyje, kurioje vyrauja metanas. Jo koncentracija taip pat keisdavosi.

Manoma, kad Plutono atmosferą sudarančios dujos išsiskiria Saulei šildant nykštukinės planetos paviršiaus ledą. 1989 m. Plutonas buvo atsidūręs arčiausiai Saulės, o tai laikytina gana nesenu įvykiu, nes jis aplink mūsų žvaigždę apsisuka tik per 248 metus.

Plutono atmosferoje anglies monoksidas veikia kaip šaldančios dujos, tuo tarpu metanas absorbuoja saulės šviesą ir šyla, sakoma pranešime. Manoma, kad didžiąją dalį atmosferos sudaro azotas. Anglies monoksidas gali atlikti labai svarbų vaidmenį lėtinant atmosferos prardimo procesą, teigia moklsininkai. Tačiau jei šaldomasis jo efektas yra pernelyg stiprus, gali pradėti snigti sušalusiu azotu, o paviršiuje esančios dujos taip pat gali užšalti.

Naujasis atradimas, pasak britų moklsininkų, gali padėti perprasti mechanizmą, lemiantį pokyčius ir mūsų planetos atmosferoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (3)