Pusė Vakarų Europos vyrų giminingi faraonui Tutanchamonui  (5)

Šveicarijos genetikai skelbia, jog iki 70 procentų vyrų Didžiojoje Britanijoje ir apie pusė vyrų Vakarų Europoje yra giminingi garsiajam senovės Egipto faraonui Tutanchamonui. Ciuriche (Šveicarija) įsikūrusio DNR genealogijos centro iGENEA specialistai atkūrė vieno jauniausių faraonų, kuris sostą paveldėjo būdamas devynerių, taip pat jo tėvo Echnatono ir senelio Amenhotepo III genomą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo rezultatai byloja, jog Tutanchamono genome buvo specifinė genų grupė – vadinamoji haplogrupė R1b1a2 – kurią savo genuose turi daugiau kaip 50 proc. Vakarų Europos vyrų. Šis faktas rodo, jog jie visi kilę iš bendro protėvio. Tuo tarpu nūdienos Egipto gyventojų tarpe šią haplogrupę turintys vyrai nesudaro nė vieno procento.

„Buvo labai įdomu atrasti, jog faraonas priklausė Europos genetinei grupei. Egipte galėjo būti daugiau savitų DNR grupių“, – tvirtina iGENEA direktorius Romanas Scholzas.

Taigi, maždaug 70 proc. vyrų Ispanijoje ir 60 proc. Prancūzijoje priklauso tai pačiai genetinei grupei, kaip ir daugiau nei prieš 3 tūkst. metų Egiptą valdęs faraonas.

„Galvojame, kad bendras protėvis gyveno Kaukaze prieš maždaug 9 500 metų“, – pridūrė R.Scholzas.

Manoma, jog haplogrupę R1b1a2 turinčių žmonių ankstyvoji migracija į Europą prasidėjo išplitus žemdirbystei – maždaug 7 000 m per. Kr. Tačiau genetikai tiksliai nežino, kaip Tutanchamono protėviai iš tėvo pusės atvyko į Egiptą iš savo kilmės centro. Mokslininkai, mėgindami nustatyti artimiausius tebegyvenančius Tutanchamono „giminaičius“, tęsia DNR tyrimus.

„Kvietimas dalyvauti tyrime buvo skelbiamas tik tris dienas, tačiau mes jau sulaukėme didelio susidomėjimo“, – sakė R.Scholzas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Saulius Žukauskas
(1)
(0)
(1)

Komentarai (5)