Kaip įveikti musės cėcė pernešamą mirtiną ligą?  (0)

Afrikinė miegligė, dar vadinama tripanosomoze, yra ūminė musės cėcė pernešamų parazitų sukelta liga. Kasmet ši liga nusineša tūkstančių Afrikos gyventojų gyvybes, rašo „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu yra tik penki parazitus įveikiantys preparatai, kurie turi stiprų šalutinį poveikį. Be to, parazitai darosi jiems atsparūs. Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos darbuotojas Davidas Hornas nusprendė ieškoti išeities. Jis ištyrė RNR interferencijos – tam tikrų mažų RNR molekulių gebėjimą blokuoti vienų ar kitų genų aktyvumą. D. Horno vadovaujama grupė pasinaudojo DNR duomenų baze, kurioje buvo informacija apie išskaidytą į daleles parazito genomą. Daleles tyrėjai implantavo į bakterijas, kad sukurtų interferuojančias RNR. Kiekviena dalelė padarė parazito geną neveiksnų. Paskui mokslininkai paveikė parazitus visomis interferuojančių RNR molekulėmis ir visais penkiais esamais preparatais. Jei parazitai nežūdavo, vadinasi, RNR sekos blokuodavo genus, kurių reikia, kad preparatas būtų veiksmingas. RNR sekas išskirdavo iš parazito DNR. Iš viso tyrėjai išskyrė 55 genus, kuriuos veikia preparatai. Mokslininkai tikisi, kad jų atradimas padės rasti veiksmingus ir saugius vaistus nuo ligos. Neatmetama tikimybė, kad parazitai turi genų, kurie koordinuoja paviršinius baltymus. Pasitelkęs RNR interferenciją, D. Hornas tikisi suprasti, kaip parazitas pasinaudoja vienu šių genų.

Užkrėsdamas parazitas pasidengia šimtais baltymų apvalkalų, todėl imuninė sistema negali jo įsiminti ir atpažinti. Sustabdžius šį procesą, pavyktų įveikti parazitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (0)