Projektas, leidžiantis visiems norintiems prisidėti prie pasaulinių mokslo tyrimų (Video)  (3)

Turite įdomių idėjų mokslinių tyrimų projektui, tačiau reikia lėšų? O gal norite paremti kurį nors mokslo projektą? Viena iš naujų galimybių – pasinaudoti ką tik atsidariusio portalo „Petridish.org“ paslaugomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas siūlo vadinamą „crowdfunded“ būdą – šis anglų kalbos naujadaras kol kas neturi tikslesnio vertimo į lietuvių kalbą, ir matyt apytikriai būtų galima versti kaip minios ar visuomenės finansavimą.

„Petridish.org“ portale mokslininkai gali pristatyti tyrimo idėją, o lankytojai – pasirinkti projektus, kurie jiems pasirodys įdomūs ir verti paramos. Mainais rėmėjai gautų informaciją apie tyrimų rezultatus, teisę suteikti pavadinimus naujiems atradimams ar reiškiniams, gauti projekto suvenyrą.

Svarbiausia, kad galimybė sudominti daug rėmėjų leidžia ir gana simbolinėmis rėmėjų sumoms pasiekti užsibrėžtą finansavimo tikslą. Štai vienas iš tokių projektų pavyzdžių – siūloma prisidėti prie egzopalydovų už Saulės sistemos ribų paieškos.

„Tai ne tik padės geriau suprasti įvairias planetų sistemas, bet ir prisidės prie nežemiškos gyvybės paieškų, nes palydovuose gali susidaryti gyvybei tinkamos sąlygos“, teigiama Harvardo-Smitsono Astrofizikos centro projekto aprašyme.

Egzoplanetos – tai planetos, esančios ne Saulės sistemoje; iki šiol jų yra surasta apie penki šimtai, tačiau jų palydovų – egzopalydovų – dar ne.

Norima surinkti 10 000 JAV dolerių ir įsigyti nedidelį superkompiuterį, kuris, veikdamas 24 valandas per dieną, analizuotų „Keplerio“ teleskopo siunčiamus duomenis. Įdomu, kad ši idėja jau surinko 64 % reikiamos sumos.

Projektų sąrašas skelbiamas šioje svetainėje: blog.petridish.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)