1 šokolado plytelei pagaminti reikia 1720 litrų vandens  (13)

Vanduo, kurį sunaudojame Europoje, turi tiesioginę įtaką žmonių gyvenimams visame pasaulyje. Kaip tai paaiškinti? Vanduo, naudojamas gaminti produktams, kuriuos suvokiame kaip savaime suprantamą dalyką, dažnai imamas iš šalių ir regionų, kenčiančių dėl vandens trūkumo. Būtent dėl šios priežasties turime geriau suvokti, iš kur atkeliauja mūsų vanduo, kad galėtume veiksmingiau jį naudoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be vandens negalėtume gyventi. Vanduo yra būtinas gyvybei – tai svarbiausia ne tik žmogaus gyvenimo, bet ir visų gyvybės formų Žemėje dalis. Mes, žmonės, vandenį geriame, naudojame jį ruošdami maistą, valydami, šalindami atliekas, transportui, gamindami energiją ir siekdami išsaugoti ekosistemas. Tačiau neskaitant tiesioginės paskirties vanduo reikalingas dirvožemiui maitinti ir augalams auginti, kad galėtume pasigaminti mūsų gyvybę palaikančio maisto. Be to, vanduo yra neatsiejamas nuo gamtos: nuo jo tiesiogiai priklauso augmenija, gyvūnija ir ekosistemos.

1 džinsai = 9982 litrai vandens

Ar dėvėti džinsus gali būti madinga ir veiksminga? Mums visiems patinka gerai atrodyti dėvint džinsus, bet ar žinote, kiek vandens reikia vieniems džinsams pagaminti? Džinsams reikia vandens, kad užaugtų medvilnė, vandens reikia ir jiems siūti, balinti, o nusipirkus – ir skalbti. Kai kurie gamintojai stengiasi sumažinti savo džinsų vandens pėdsaką, mokydami medvilnės augintojus, pavyzdžiui, Brazilijoje ir Indijoje, efektyviau naudoti vandenį. Kaip vartotojas, galite prie to prisidėti, jei pirksite „mažiau vandens reikalaujančius“ džinsus, jei sudėvėsite senus džinsus prieš nuspręsdami įsigyti naujus ir prieš skalbdami džinsus dėvėsite daugiau kartų.

1 šokolado plytelė = 1720 litrų vandens

Ar šokolado gamyba gali apkarsti? Sunku patikėti, kad vienos šokolado plytelės gamybai gali būti sunaudota daugiau kaip tūkstantis litrų vandens, tačiau prisiminus, kas naudojama šokoladui gaminti, ši mintis nebeatrodo neįtikėtina. Kakava, cukrus, pienas ir sojos – tai tik kelios sudėtinės šokolado dalys, tačiau kiekviena jų palieka didelį vandens pėdsaką. Dauguma šokolado gamybai sunaudojamo vandens yra ne iš Europos, o iš Afrikos, Pietų Amerikos ar Azijos. Ir dažnai iš regionų, kenčiančių dėl vandens trūkumo. Žinoma, nieko blogo kartais pasilepinti gabalėliu šokolado, tačiau turėtume pasistengti sumažinti vartojimą tų produktų, kuriuose yra daug vandeniui imlių augalų, pavyzdžiui, cukraus ir sojų. Gal kartą per savaitę šokolado plytelę vertėtų pakeisti grūdų desertu ar – dar geriau – gabalėliu vaisiaus?

1 batų pora = 8547 litrai vandens

Ar jūsų batai prakiuro? Jei mano batuose yra vandens, jie turėtų būti skylėti, ar ne? Juokai juokais, tačiau vandens batuose klausimas – visiškai ne juokas. Ypač kalbant apie odinius batus: vandens reikia išauginti augalams, naudojamiems šerti karvėms, kurių oda perdirbama į odą, iš kurios bus gaminama avalynė, ir visa tai vyksta dar jums net neavint batų! Net ir batams, kurie gaminami ne iš odos, naudojamas vanduo, todėl labai svarbu avalynę išnaudoti kuo veiksmingiau. Taigi pirkti avalynę turime tik tada, kai mums iš tikrųjų jos reikia. Stenkimės kiekvieną batų porą avėti kuo ilgiau ir, kai galiausiai tenka pirkti naują porą, senus batus atiduokime vietos perdirbimo centrui ar – dar geriau – labdarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(27)
(0)
(10)

Komentarai (13)

Susijusios žymos: