Karaliaus Ričardo III skeletą britų archeologai rado po automobilių stovėjimo aikštele (Video)  (7)

DNR tyrimo rezultatai patvirtino, kad Lesterio universiteto (Jungtinė Karalystė) archeologai po automobilių stovėjimo aikštele rado bene nekenčiamiausio britų karaliaus Ričardo III palaikus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ričardas III - paskutinysis Jorkų karališkosios giminės ir Plantagenetų dinastijos valdovas, Rožių karo pralaimėtojas, Kembridžo universiteto labdarys. Jo palaikai gulėjo po neįvardinta automobilių stovėjimo aikštele Anglijoje, kur buvo rasti ir ekshumuoti praėjusių metų rugsėjį. Kaip praneša palaikus tyrę Lesterio universiteto mokslininkai pažymi, kad, rasto skeleto DNR analizės duomenimis, šiuo metu pasaulyje gyvena du Ričardo III tolimi palikuonys. Vienas iš jų - Kanadoje gimęs baldžius Maiklas Ibsenas (Michael Ibsen), o antrasis asmuo panoro likti anonimu. Tyrėjai neabejoja, kad rasti palaikai yra britų karaliaus Ričardo III. "Retai kada akademinio tyrimo rezultatų laukiama taip nekantriai, - pastebi archeologinio tyrimo projektui vadovavęs Ričardas Baklis (Richard Buckley). Jo vadovaujami tyrėjai be DNR analizės taikė taip pat ir radioaktyviosios anglies datavimo, genealoginių liudijimų ir istorinių šaltinių analizės metodus. Valdovo skeletas buvo ekshumuotas žemės sklype, kuriame dabar įrengta automobilių stovėjimo aikštelė. Anksčiau teritorija priklausė Pilkųjų vienuolių bažnyčiai (Grey Friars Church). Istorinės legendos byloja, kad būdamas 32-ejų Ričardas III žuvo Bosvorto mūšyje (Battle of Bosworth) ir ten buvo palaidotas. Apie radinį Jungtinės Karalystės gyventojams per televiziją vakar buvo parodytas tik ką baigtas dokumentinis filmas " Richard III: King in the Car Park " ("Ričardas III: karalius automobilių stovėjimo aikštelėje"). Ričardas III ilgą laiką buvo smerkiamas ir menkinamas - didžia dalimi Viljamo Šekspyro nepagražintų pasakojimų apie jo gyvenimą dėka. Pjesėse britų monarchas vaizduojamas kaip šėtoniškas kuprius, kurio mirtis, užbaigusi Rožių karą, užbaigė ir Anglijos viduramžių epochą bei nutiesė kelią elžbietiškajai epochai. Prasta Ričardo III reputacija - ir jo paties poelgių rezultatas (pvz., savo sūnėnus jis buvo įkalinęs Londono Tauerio bokšte), ir jo įpėdinių iš Tiudorų dinastijos skleistos šmeižikiškos kampanijos pasekmė. Tiesa, Ričardas III padėdavo vargšams, o, kaip informuoja "Times", su žmona Ana (Anne) finansiškai rėmė Karaliaus koledžą ir Karalienės koledžą Kembridže. Skeletas ir ant palaikų likusios smurto žymės aiškiai sutampa su detalėmis, kurios minimos pasakojimuose apie Ričardą III. Iš viso ant karaliaus palaikų rasta 10 sužeidimo vietų, 8 iš jų - ant kaukolės. Manoma, kad likę sužeidimai ant kūno atsirado po mirties, žeminant žuvusiojo palaikus. Stuburo padėtis byloja, kad Ričardas III buvo skoliotikas (jį kamavo stuburo iškrypimas).
Istoriniuose šaltiniuose minima, kad Ričardas III žuvo jo žirgui įklimpus Bosvorto mūšio lauko purve - priešininkai karalių apsupo ir nužudė. Legendos byloja, kad Anglijos karalių alebarda nukovė tūlas škotas. Pakartotiniai smūgiai alebardomis į karaliaus šalmą buvo tokie negailestingi, jog šalmas susmigo į kaukolę. Lesterio teismo ekspertizės patologai tvirtina, kad, remiantis kaukolės traumų analize, Ričardas III mirė po pirmo ar antro kirčio: vienas buvo smogtas alebarda, kitas - kardu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(2)

Komentarai (7)