L. Wałęsa siūlo Lenkijai ir Vokietijai susijungti  (22)

Lechas Wałęsa paragino Lenkiją jungtis prie Vokietijos ir suformuoti vieną Europos valstybę – esą nesantaikos ir kraujo lydėta šių dviejų šalių istorija neturėtų pakišti kojos, skelbia „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nobelio taikos premijos laureatas ir buvęs Lenkijos prezidentas, atlikęs itin svarbų vaidmenį nutraukiant Šaltąjį karą ir lydint Lenkiją į nepriklausomybę, teigia, jog pasauliui būtina nauja tvarka. L. Wałęsa'os teigimu, Jungtinės Tautos ir NATO – „senųjų laikų idėjos“, be to „prastai organizuotos“.

„Mums reikia didinti bendradarbiavimo ekonomikos ir gynybos srityse apimtis, steigti naujas struktūras, padėsiančias Europoje iš Lenkijos ir Vokietijos suformuoti vieną valstybę“, – teigia buvęs Lenkijos prezidentas.

„Mūsų technologiniai pasiekimai toli pažengę, todėl mūsų buvimo vieta nebeapsiriboja sava šalimi. Geografinės struktūros plečiasi, tad turi keistis ir ekonomika bei demokratija“, – tvirtina Nobelio taikos premijos laureatas.

Kalbėdamas su Rusijos naujienų agentūra ITAR-TASS, L. Wałęsa pridūrė, jog jo kova su komunizmu nutiesė kelią Vokietijos susivienijimui, prisidėjo prie daugelio sienų griūties.

Nors Vokietijai už invaziją ir Lenkijos okupaciją 1939 metais atleido tikrai ne visi lenkai, istorija neturėtų būti kliūtis susijungimui, paaiškino L. Wałęsa – juk „Vokietija pripažino visas savo baisias klaidas“.

Raginimas Lenkijai ir Vokietijai suformuoti vieną valstybę dar kartą įrodo, jog buvęs Lenkijos prezidentas ne veltui garsėja atvirais ir kartais itin originaliais pareiškimais. Iš aktyvios politikos jis pasitraukė gana seniai, tačiau savo garsiųjų ūsų neatsisakęs buvęs prezidentas reguliariai pasirodo žinių laidoje ir niekada nepraleidžia progos pateikti savo nuomonės įvairiais klausimais.

Tačiau tikrai ne visus jo žodžius derėtų vertinti rimtai.

„Tai tik viena iš egzotiškų L. Wałęsa'os idėjų. Jis visada buvo tas, kuris generavo idėjas, kartais erzinančias idėjas, todėl ir į pastarąją neverta kreipti dėmesio“, – situaciją komentuoja buvęs Lenkijos ministras pirmininkas Józefas Oleksy'is.

Rugsėjį L. Wałęsa taip pat ragino Lenkiją puoselėti glaudesnius santykius su Rusija – nepaisyti skaudžios istorijos ir nuolat atsinaujinančių dvišalių nesutarimų vienu ar kitu klausimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (22)