Poligamija – greičiausias kelias į didesnį lytinį organą?  (3)

Dauguma vyriškosios lyties žinduolių turi varpikaulius (lot. baculum). Nauji tyrimai parodė, kad vaisinguoju periodu pelių patelės dauginasi su keliai partneriais (pelių poligamija) ir daugiau palikuonių susilaukia tie patinėliai, kurių varpikaulis yra storesnis. Ši koreliacija rodo, kad lytinio organo morfologijai daugiausia įtakos turi seksualinė atranka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokio, varpoje glūdinčio kaulo neturi tik arkliniai ir sterbliniai gyvūnai, taip pat kiškiažvėriai, hienos ir žmonės. Kaip teigė Vakarų Australijos universiteto biologijos profesorius Simmons Leigh ir daktaras Renee Firman, vyriškosios genitalijos pasižymi sistemiškai plintančia, staigia evoliucija už kurią, manoma, yra atsakinga seksualinė atranka. Taigi, didesnis varpikaulis lemia daugiau palikuonių, tai yra genų kopijų, kurios ateityje nulems lytinio organo vidutinės apimties didėjimą.

Iki šiol, empiriniai šios hipotezės tyrimai buvo atlikti tik su vabzdžiais. Tačiau Simmons ir Firman įgyvendino eksperimentą su dvejomis 27 kartų naminių pelių populiacijomis. Atrinktosioms populiacijoms jie pritaikė skirtingo laipsnio seksualinės atrankos galimybes. Viena pelių grupė gyveno poligamiškai, o kita buvo skatinama rinktis tik vieną partnerį.

Pelių grupės, turėjusios galimybę daugintis su daugeliu priešingos lyties atstovų, palikuonims išsivystė kur kas storesni varpikauliai, negu labiau monogamiškai gyvenusios populiacijos individams. Galimybė rinktis ir keisti partnerius vaidina svarbų vaidmenį vyriškų lytinių organų morfologijos evoliucijoje. Šis eksperimentas su pelėmis yra pirmas žingsnis į šios hipotezės įrodymą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(0)

Komentarai (3)