Nerašykite žinučių vaikščiodami – tai kenkia sveikatai!  (4)

Šiandien žinučių rašymas yra viena populiariausių tarpusavio bendravimo formų, tačiau labai mažai žinome, kokį poveikį mums daro ši komunikacijos priemonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kvynslando universiteto Daktarė Siobhan Schabrun su kolegomis atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad žinučių siuntimas, bei jų skaitymas vaikščiojant daro įtaką žmogaus laikysenai bei pusiausvyrai.

Siekiant išsiaiškinti, kokį poveikį patiria žmogus vaikščiodamas ir kartu naudodamas mobilųjį telefoną, mokslininkų komanda atliko eksperimentą su 26 sveikais savanoriais. Kiekvienas iš jų turėjo eiti tiesia linija, patogiu tempu, maždaug 8,5 metrus, atlikdamas tris užduotis. Pirmiausia, tiesiog pereiti visą numatytą kelią, tada tai darant savo telefone skaityti gautus pranešimus ir galiausiai šią distanciją dalyviai turėjo įveikti rašydami tekstinę žinutę. Tai vykdant, visų savanorių kūno judesiai buvo vertinami naudojant trimatę judėjimo sistemą.

Eksperimento rezultatai parodė, kad vaikštant trumpųjų žinučių rašymas, ar jų skaitymas modifikuoja kūno judesius. Lyginant su „tiesiog“ ėjimu, rašydami tekstą savanoriai ėjo lėčiau, dažniau nukrypdavo nuo tiesios linijos ir mažiau judindavo kaklą, negu žinutes skaitant.

Siekdamas išlaikyti telefoną kaip įmanoma stacionaresnėje padėtyje ir palengvinti jame matomos informacijos užfiksavimą žmogus savo galūnes judina tolygiai su krūtine. Vis dėlto, jo galva juda intensyviausiai, kas itin neigiamai veikia pusiausvyros sistemą.

Kaip teigia tyrimo bendraautorė Siobhan Schabrun, trumpųjų pranešimų skaitymas ar rašymas kelyje daro įtaką ėjimo trajektorijai ir žmogaus pusiausvyrai. Todėl tai gali sukelti rimtą pavojų pėstiesiems besinaudojantiems telefonu ir kartu kertantiems gatvę ar apeinantiems kelyje pasitaikančias kliūtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (4)