Kosmoso stotyje skins pirmąsias kosmines salotas  (7)

Užsiauginti salotų eiliniam sodininkui neatrodo sudėtinga. O jei iš laistymo žarnos išbėgęs vanduo pakibtų ore arba dirva imtų kilti ir bėgti iš sodo? Su tokiomis problemomis susidurtų astronautai Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užsiauginti salotų eiliniam sodininkui neatrodo sudėtinga. O jei iš laistymo žarnos išbėgęs vanduo pakibtų ore arba dirva imtų kilti ir bėgti iš sodo? Su tokiomis problemomis susidurtų astronautai Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS).

Augalams nesvarumas kelia dar daugiau painiavos. Nesvarumo būklėje nebėra nei viršaus, nei apačios, taigi šaknys auga chaotiškai.

NASA astronautai dar niekada neragavo kosmose užauginto maisto, tačiau balandžio 18 d. į TKS išsiųstas įrenginys, kūrėjų vadinamas „Veggie“, kuris gali sudaryti sąlygas augalams klestėti nesvarumo būsenoje.

„Veggie“ projekto vadovė Gioia Massa teigia, kad sodininkystės kosmose problemą gali padėti išspręsti „augalų pagalvės“, rašo clarksvilleonline.com.

Jos kolega Trentas Smithas aiškina, kad tai – maišai su žemėmis, trąšomis ir tamponais, kurie neleidžia vandeniui ištrūkti.

Į tamponus atidžiai įklijuojamos sėklos: jos turi būti orientuotos taip, kad šaknys augtų į dirvą, o ūgliai „aukštyn“ – iš maišo į šviesą. Ūgliai maitinami LED skleidžiama šviesa, kuri taip pat padeda orientuotis, kuria kryptimi augti.

„Veggie“ nuotraukos matomos raudonos ir mėlynos šviesos mišinyje dėl to, kad būtent tokios spalvos šviesą naudoja daugelis augalų fotosintezei. „Mes duodame jiems tai, ko jie nori“, – clarksvilleonline.com aiškino T. Smithas.

Tačiau tokioje šviesoje augalai atrodo pilki ir nekelia apetito. Astronautai turės galimybę įsijungti ir žalią šviesą. Raudonos, mėlynos ir žalios mišinys sukurs baltą šviesą, kurioje augalai atrodys natūraliai ir padės astronautams taip pat ir psichologiškai: šaltoje metalinėje TKS aplinkoje atsiras kai kas gyvo ir mielo.

Pasak G. Massos, pirmosios salotos TKS gali būti skinamos gegužės pabaigoje, tačiau astronautai negalės jų ragauti. Pirmiausia augalai turės būti pargabenti į Žemę tyrimams: ar juos saugu valgyti, ar lapuose gyvena kokios nors bakterijos, ir pan.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(1)

Komentarai (7)