Mokslininkai išrado uodų susinaikinimo būdą  (5)

Londono mokslininkai teigia atradę būdą, kaip pažaboti maliariją platinančius uodus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie genetiniu būdu paveikė maliarinius uodus, kad šie susilauktų tik vyriškos lyties palikuonių. Taip siekiama gerokai sumažinti šių kenkėjų populiaciją.

Kasmet nuo uodų sukeliamos maliarijos Afrikoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Apsisaugoti bandoma purškalais ir tinkleliais, tačiau britų mokslininkai tikina, kad ateis diena, kai maliariniai uodai tiesiog išnyks.

Bent jau Londono imperatoriškojo koledžo laboratorijoje taip ir nutiko. Iš uodų patinėlių DNR beveik panaikinus moterišką X chromosomą, tarp jų palikuonių vis mažėjo moteriškos lyties atstovų – tol, kol patelių neliko visai. Šitaip uodų populiacija laboratorijoje išnyko per šešias kartas.

Mokslininkai tai laiko svarbiu pasiekimu, nes žmones gelia ir maliariją neša būtent uodų patelės. Dabar laukiama, kol toks metodas – naikinti moterišką lytį – bus panaudotas ir gamtoje. Tiesa, patys specialistai sako, jog laukia dar daug darbo, kadangi jie kol kas eksperimentavo su viena maliarinių uodų rūšimi. Tuo metu Afrikoje skraido per tris tūkstančius skirtingų kenkėjų rūšių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(47)
(0)
(47)

Komentarai (5)