Bet koks izoliuotos genties kontaktas su išoriniu pasauliu – grėsmė gyvybėms  (0)

Praėjusią savaitę Brazilijos Ryšių su indėnais departamentas (FUNAI) apie izoliuotas gentis viešai paskelbė tai, ko bijojo daugybė antropologų ir medicinos mokslininkų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-28 Bet koks izoliuotos genties kontaktas su išoriniu pasauliu – grėsmė gyvybėms  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Menkai civilizuotoje Brazilijos Akros valstijoje vienos Amazonės genties nariai užsikrėtė gripu, nes savanoriškai susisiekė su išoriniu pasauliu. Dabar mokslininkai baiminasi, kad šie panojų kalba šnekančios genties atstovai, bendravę su kitais žmonėmis, galimai mirtiną virusą paskleis visiems nepaskiepytiems savo genties nariams.

Praėjusį mėnesį keli genties atstovai išėjo iš miško, augančio ties Enviros upės aukštupiu, aplankė kito atokaus, tačiau su civilizacija kontaktuojančio kaimo gyventojus ir bendravo su FUNAI atstovais – jų draugijoje atsiskyrėliai gyveno 3 savaites. Mokslininkai įtaria, jog šie žmonės iš savo civilizacijos nepaliestos gyvenvietės bėgo dėl nelegalių miško kirtėjų ir kokaino kontrabandininkų spaudimo. Panašu, kad bendraujant su kaimiečiais ir FUNAI atstovais, izoliuotos genties žmonės užsikrėtė gripu. Gripas tokių genčių atstovams yra labai pavojingas, nes jie visiškai neturi imuniteto šiam virusui. Būtent dėl šios priežasties antropologai ir medicinos ekspertai ragina vengti bet kokio kontakto su izoliuotų genčių atstovais. Ir tokio raginimo pagrįstumą patvirtina istorija: kaskart, kai tik būdavo susisiekiama su anksčiau izoliuotomis gentimis, jų populiaciją smarkiai sumažindavo tokios ligos, kaip gripas ir tymai, rašo sciencemag.org.

Kaip skelbia FUNAI, valstybės finansuojamų medikų grupė gydė naujai užsikrėtusius žmones, stiprino jų imuninę sistemą kovai su infekcijomis. Tačiau tie žmonės, nesuprasdami savo pačių jau keliamos grėsmės, pabėgo atgal į mišką ir, manoma, grįžo į savo gentį – tokia įvykių eiga mokslininkams kelia didelį nerimą. „Galime tik tikėtis, jog FUNAI juos pakankamai išgydė, kad jie infekcijos nepaskleistu likusiems gentainiams. Tik laikas parodys, ar, siekiant apsisaugoti nuo katastrofiškos epidemijos sureaguota pakankamai greitai“, - sakė Amazonės aukštupio apsaugos organizacijos vadovas Chrisas Faganas.

Kol FUNAI medikai bandė išgydyti iš miško išlindusius žmones, kita mokslininkų grupė identifikavo jų kultūra: panašu, kad jų gentis priklauso didesnei Chitonahua žmonių grupei, sako Atogražų miškų gelbėjimo koalicijos prezidentas Adamas Baueris-Gouldenas. Piečiau nuo kontakto vietos, Zinano upės pakrantėje iš oro buvo nufotografuotas kaimas, kuriame gyveno nuo 40 iki 100 žmonių – jų kūno ornamentai ir šukuosenos yra labai panašios į susirgusiuosius žmones. A. Baueris-Gouldenas mano, jog šie žmonės atėjo būtent iš nufotografuoto kaimo.

FUNAI savo pareiškime teigė, kad jų sutiktieji žmonės tikino, jog juos buvo užpuolę prašalaičiai. Zinano upė teka per teritoriją, kurioje aktyviai dirba kokaino kontrabandininkai, teigė A. Baueris-Gouldenas, manantis, jog būtent narktotikų prekeiviai čiabuvius išstūmė iš jų gyvenvietės.

Tiesa, kol kas didesnę grėsmę už narkotikų kontrabandininkus kelia ligos išplitimo galimybė. Gali būti, kad kontakto metu buvo užsikrėsta ir kitomis ligomis – tokiomis kaip maliarija. Jeigu tai tiesa, naujus patogenus jie nesunkiai paskleis savo gentainiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)