Mokslininkai įspėja: netrukus nebeturėsime geriamojo vandens  (6)

Kasmet beveik du milijonai žmonių miršta dėl geriamojo vandens trūkumo. Per 15 metų laikotarpį pusei pasaulio gyventojų gali trūkti gyvybei palaikyti būtino vandens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų planetoje yra daugiau kaip milijardas trilijonų litrų vandens. Bet labai mažai jo galima gerti. 97 procentai vandens Žemėje yra sūraus. Iš likusių trijų procentų gėlo vandens daugiau kaip du trečdaliai – ledynų vanduo. Kita dalis likusio gėlo vandens yra įstrigusi dirvožemyje ar tarp požeminių vandeningųjų sluoksnių. Tad mūsų naudojimui lieka tik dalelytė.

Žmogui reikia ne tik geriamojo vandens. Beveik viskas, ką mes darome, vienaip ar kitaip susiję su vandeniu. Apskaičiuota, kad vidutiniškai žmogus Jungtinėje Karalystėje tiesiogiai ir netiesiogiai sunaudoja apie 3 400 litrų vandens per dieną.

Jau žinoma, kad vandens trūkumas gali pakenkti augalams ir gyvūnams. Anksčiau buvo skelbiama, kad švaraus geriamojo vandens trūkumas taps didžiausia pasaulio problema. Niekas tiksliai nežino, kas nutiks, kai vandens tiekimas sustos ir kaimyninės tautas ar bendruomenės turės konkuruoti dėl tų pačių, ribotų išteklių.

Jei šalyje neaugs pakankamai maisto, prasidės badas. Nepakankamas geriamojo vandens tiekimas reiškia, kad daugiau žmonių turės gerti iš nešvarių šaltinių ir daugės vandenyje plintančių ligų, tokių kaip vidurių šiltinė. Be to, vandens trūkumas gali tapti ginkluotų konfliktų priežastimi. Ekspertai ir vyriausybės tikina, kad yra numačiusios įvairias išgyvenimo galimybes.

Jungtinės Karalystės 40 procentų maisto importuoja iš šalių, kuriose greičiausiai pasireikš vandens trūkumas. Problemos tuose regionuose tiesiogiai paveiks maisto kainas ir gyvenimo kokybę. Taip atsitiko ir 2008 metais, kai sausra ir aukštos naftos kainos buvo vieni iš veiksnių, sukėlusių pasaulinę maisto krizę. Jungtinėje Karalystėje tuo metu pieno ir šviežių daržovių kainos padidėjo net iki 30 procentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Respublika
(15)
(12)
(3)

Komentarai (6)