Japonų kompanija planuoja pastatyti funkcionuojantį kosminį liftą iki 2050  (10)

Mokslinėje fantastikoje kosminiai liftai jau naudojami jau seniai, bet Obayashi Corporation iš Japonijos paskelbė planuojanti tokį pastatyti per ateinančius 40 metų. Jeigu jiems pavyks, tai galėtų revoliucionuoti kosmines keliones – skaičiuojama, kad kosminiu liftu žmonių kėlimo į kosmosą kainą sudarytų tik vieną procentą dabartinės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-09-23 Japonų kompanija planuoja pastatyti funkcionuojantį kosminį liftą iki 2050  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tai gali skambėti neįtikimai, 2012 m. atliktas tarptautinis tyrimas jau parodė, kad kosminiai liftai moksliniu požiūriu yra įgyvendinami dėl pažangos superstirpių anglies nanovamzdelių kūrime. „Gijos stiprumas yra beveik šimtą kartų didesnis už plieno, taigi, tai įmanoma,“ Matthew Carney'iui iš Australijos ABC sakė Yoji Ishikawa, Obayashi tyrėjas ir vystymo vadybininkas.

Bet didžioji kliūtis yra pastangos pagaminti pakankami ilgus nanvamzdelius, kad būtų galima pasiekti kosmosą, nes ko kas Obayashi Corporation pripažįsta galinti sukurti vos 3 cm ilgio anglies nanovamzdelius. Mokslininkai visoje Japonijoje stengiasi dramatiškai padidinti šį ilgį – jie netgi kasmet rengia varžybas šios problemos bendram išsprendimui, ABC praneša Carney

„Manome, kad iki 2030 jau sugebėsime tai atlikti,” sakė Ishikawa.

Net jei kabeliai dar neparengti, Kanagawa universiteto mokslininkai Japonijoje jau kuria robomobilius, gebančius užsiropšti 96  000 kilometrus į kosmosą – maždaug ketvirtį atstumo iki Mėnulio. Kol kas planuojama, kad aparatas vienu kartu į kosmosą galės pakelti 30 žmonių.

Toks liftas galėtų užbaigti brangių ir nepatikimų, Žemėje įsikūrusių raketų naudojimą – Carney praneša, kad jei daugkartinio naudojimo šatlu pakelti vieną kilogramą į kosmosą kainuoja apie 22  000 $, kosminis liftas galėtų tai atlikti maždaug už 200$.

Žinoma, tolimesniam Saulės sistemos tyrinėjimui ir toliau būtų naudojamos raketos, bet jas būtų galima leisti iš orbitoje esančių platformų, taip sumažinant iš Žemės gravitacijos gniaužtų išsilaisvinti būtino kuro kiek.

Liftas taip pat galėtų atverti pigesnio kosminio turizmo perspektyvas. Nors tai jaudinantis pareiškimas, dar akivaizdžiai reikia daug ką atlikti, ir Obayashi nesirengia bandyti tai atlikti viena.

„Nemanau, kad viena kompanija galėtų tai atlikti, tokio didelio projekto atlikimui reikės tarptautinės organizacijos,“ sakė Ishikawa.

Praeityje varžybos paspartino kosmoso tyrinėjimą, tad manome, būtų gražu išvysti bendradarbiavimą darant tą patį.


Fiona MacDonald
www.sciencealert.com.au

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (10)