JAV mokslininkai: praėjusieji metai buvo šilčiausi per šiuolaikinę istoriją  (2)

Praėjusiais 2014 metais mūsų planetą kepino rekordiškai aukštos temperatūros; 2014-ieji buvo karščiausi per daugiau kaip 100 metų, keldami dar didesnį susirūpinimą dėl pasaulinio šiltėjimo, pareiškė penktadienį JAV mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai laukta Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) ataskaita patvirtino nepriklausomą JAV kosmoso tyrimų agentūros NASA analizę ir priėjo tos pačios išvados.

„Rekordinė šiluma plito per visą pasaulį“, sakoma NOAA ataskaitoje.

Pasaulinė vidutinė temperatūra virš sausumos ir jūros paviršiaus 2014 metais buvo aukščiausia per visus metus nuo 1880 metų, kai buvo pradėta registruoti temperatūras.

Vidutinė metinė temperatūra buvo 1,24 laipsnio pagal Fahrenheitą (Farenheitą) (arba 0,69 laipsnio pagal Celsijų) aukštesnė už XX amžiaus vidurkį, viršydama ankstesnius 2005 ir 2010 metais buvusius rekordus 0,07 F (0,04 C) laipsnio.

Rekordinę šilumą pasaulyje juto Rusija, vakarinė Aliaska, vakarinė JAV dalis, kai kurios Pietų Amerikos vidinės dalys, Australijos rytinės ir vakarinės pakrantės dalys, šiaurės Afrika ir didžioji dalis Europos.

Rekordinis šaltis per praėjusius metus stebėtas tik kai kuriose rytų ir vidurio JAV dalyse.

Sausumos ir vandens temperatūros palyginimas

Analizuojant paviršiaus temperatūras sausumoje ir jūroje atskirai, gauti rekordai abiem atvejais.

Pasaulio mastu vidutinė jūros paviršiaus temperatūra buvo aukščiausia – 1,03 F (0,57 C) laipsnio virš XX amžiaus vidurkio.

Sausumos paviršiau temperatūra viršijo XX amžiaus vidurkį 1,80 F (1,00 C) laipsnio, o per visą matavimų istoriją šis rezultatas yra ketvirtas iš didžiausių.

Vertindama pagal sniego dangą, NOAA nustatė, kad vidutinis sniegu dengtas plotas šiaurės pusrutulyje sudarė 24,95 mln.kv.mylių ( 64,62 mln. kv. kilometrų), „maždaug istorinių įrašų vidurys“.

Pirmoji 2014-ųjų pusė buvo mažiau snieginga už vidurkį, o antroji – labiau sniegina už vidurkį.

Poliarinio jūrų ledo plotai Arktyje tebemažėjo, baltiesiems lokiams traukėsi jų buveinės, pasaulinio šiltėjimo pokyčiai buvo jaučiami tolimuose pasaulio kampeliuose.

Vidutinis metinis jūrų ledo plotas Arktyje siekė 10,99 mln.kv.mylių (28,46 kv. kilometrų) – šeštas tarp mažiausių per 36 metus darytuose įrašuose.

Tuo tarpu Antarktyje jūros ledo plotai didėjo antrus metus iš eilės ir pasiekė rekordines aukštumas – 13,08 mln.kv.mylių (33,88 mln. kv. km), praneša NOAA.

Vertinimas pagal mėnesius

Gruodį buvo pasiekti dar ir kiti rekordai,vienas kurių – sausumos ir vandenyno paviršiaus temperatūrų vidurkis gruodžio mėnesį; šis rodiklis yra 1,39 F (0,77 C) didesnis už XX amžiaus vidurkį.

„Jis yra aukščiausias gruodžio mėnesį pagal 1880-2014 metais darytus įrašus ir viršija 2006 metų rekordą 0,04 F (0,02 C)“, – nurodo NOAA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai (2)