Brangiausi pasaulio miestai: kurią vietą užima Vilnius?  (1)

Singapūras jau trečius metus iš eilės išlieka brangiausiu pasaulio miestu, praneša BBC. Tai paskelbė leidinio „The Economist“ tyrimų padalinys, kasmet atliekantis brangiausių miestų rinkimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į brangiausių miestų penketuką taip pat patenka Ciūrichas, Honkongas, Ženeva ir Paryžius. Londonas ir Niujorkas reitinge užima 6-ą ir 7-ą pozicijas.

Atlikta apklausa tyrė 133 miestus visame pasaulyje, ekspertai lygino daugiau kaip 160-ties prekių ir paslaugų kainas.

Tyrime teigiama, kad pigiausia pasaulyje gyventi Lusakoje, Zambijos sostinėje, taip pat Indijos miestuose, pavyzdžiui, Bangalorėje ir Mumbajuje. EIU kasmet rengiamame tyrime etalonu laikomas Niujorkas. Nors Singapūras pripažintas brangiausiu miestu, pragyvenimo išlaidos čia buvo 10 proc. mažesnės, palyginti su Niujorku.

Tyrimo autoriai nurodo, kad daugeliui miestų praėjusiais metais teko įveikti nemažai įvairių ekonominių veiksnių, kaip JAV dolerio sustiprėjimas, valiutų kursų svyravimai, krintančios naftos ir žaliavų kainos, geopolitinis neapibrėžtumas.

„Per beveik 17 tokių apklausų sudarymo metų neprisimenu tokių nestabilių metų kaip 2015-ieji, – sakė apklausos redaktorius Jonas Koupsteikas, – Kai kuriose šalyse pingančios žaliavos sukėlė defliacinį spaudimą, kitose – infliaciją pakurstė valiutų silpnumas“.

Pernai rugsėjį Šveicarijos bankas USB paskelbė tyrimą, kuriame iš 71 didžiųjų pasaulio miestų pragyvenimas yra brangiausias, Vilnius užėmė 59 vietą.

Patys brangiausi pasaulio miestai yra Niujorkas, Ženeva ir Ciurichas. Ketvirtą vietą užėmė Oslas, penktą – Kopenhaga, Londonas liko šeštoje vietoje.

Iš trijų Baltijos šalių sostinių brangiausiu miestu paskelbtas Talinas, užėmęs 49 vietą, Rygai teko 65-oji vieta.

Mažiausių išlaidų miestai yra Kijevas, Bukareštas ir Sofija. Tyrėjai apskaičiavo išlaidas, į kurias įeina mėnesio nuoma, elektros ir šildymo sąskaitos, maistas, drabužiai ir viešasis transportas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (1)