Kolonija Mėnulyje iki 2022 m. — pigiau, nei lėktuvnešis  (9)

Už $10 mlrd, naudodami dabartines technologijas, vos per keletą metų žemiečiai galėtų įkurti veikiančią koloniją Mėnulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2022 (tai yra, vos per šešetą metų nuo dabar), su $10 mlrd, tai yra, pigiau, nei vienas JAV lėktuvnešis, Žemės palydove jau galėtų veikti nedidelė kolonija.

„Labai padėtų turimos naujos technologijos, kai kurios iš jų neturinčios nieko bendro su kosmosu, tarkime save vairuojantys automobiliai ir atliekas perdirbantys tualetai – jos būtų neįtikėtinai naudingos kosmose, ir sumažina mėnulio bazės kaštus iki priimtino lygio,”

Chris McKay Popular Science.

Egzistuojančios inovacijos , tokios, kaip autonominiai automobiliai ar atliekas perdirbantys tualetai, gali būti panaudojami ir kosmose, ir tai smarkiai atpigina mėnulio kolonijos statymo kaštus. Be to, technologijų ir bendradarbiavimo sinergija, taip pat ir 3D atspausdinti pastatai ir medžiagos, krovinių gabenimas SpaceX raketomis, modifikuotų Bigelow Aerospace pripučiamų būstų naudojimas, visą procesą supaprastintų ir padarytų efektyvesniu už vis išradinėjančias ratą dideles ir brangias vyriausybių programas.

O kadangi kol kas visa tai tėra spekuliatyvios teorijos, kaip pasirengimo būdas pirmajai nuolatinei mėnulio bazei tiriamas ir virtualios realybės panaudojimas.

Kodėl Mėnulis?

Pasak NASA mokslininkų, Mėnulis yra puikus kelionių į tolimojo kosmosą pradinis taškas. Kolonija Mėnulyje galėtų praversti kaip dar vienas žingsnis Marso tyrinėjimuose, kuriuos kosmoso agentūra tikis pradėti ketvirtajame dešimtmetyje. Vienintelis juos sulaikantis dalykas yra ribotas NASA biudžetas.

Kaip bebūtų, McKay straipsnyje, publikuotame specialiame New Space Journal numeryje, svarstoma, kaip tokia stotis galėtų būti pastatyta ant išorinio mėnulio ašigalio kraterių pusės — jie praktiškai visus metus yra apšviesti — tad saulės elementų baterijos galėtų aprūpinti įrangą energija.

Tokioje vietoje galėtų veikti autonominiai robotai, kurie galėtų kasinėti gruntą ir rinkti vandenį, kuris galėtų būti naudojamas gyvybės palaikumo sistemose, gauti deguonį ir netgi panaudotas raketų kuro gamybai.

McKay straipsnyje utopiškai pažymima: „Veikla šioje mėnulio bazėje būtų skirta mokslui, kaip kad dabartinės bazės Antarktidoje. Ji galėtų suteikti oficialiai JAV vyriausybei buvimą mėnulyje, ir ją galėtų motyvuoti JAV nacionalinė politika, vėlgi, kaip JAV bazės Antarktidoje. Mėnulio bazė taptų įvairių technologijų ir programų panaudojimo precedentu nuolatinei NASA tyrinėjimų bazei Marse.”

Tokiai kosmoso tyrinėjimo vizijai galime visi pritarti.

Jurica Dujmovic

(81)
(3)
(78)

Komentarai (9)