Kosmonautas A.Leonovas: sąmokslo teorijos apie J.Gagarino žūtį yra visiškos nesąmonės, viskas įvyko štai taip  ()

Rusijos kosmonautas Aleksejus Leonovas, duodamas interviu TV kanalui „Zvezda“, įvardijo, kas, jo nuomone, kaltas dėl pirmojo kosmonauto Jurijaus Gagarino žūties 1968 m. – praėjus 7 metams po pirmojo skryžio į kosmosą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, kad J.Gagarino žūties aplinkybės buvo ištirtos, tačiau, V.Brežnevo paliepimu, įslaptintos, kad nesumažintų sovietinės aviacijos prestižo.

1968 m. kovo 27 d., kai Jurijus Gagarinas kartu su aviakonstruktoriumi Vladimiru Serioginu žuvo skrydžio metu, bandydamas lėktuvą MIG-15, Aleksejus Leonovas buvo Kiržačių aerodrome, Vladimiro srityje. Iš šio aerodromo, esant neypatingai geroms meteorologinėms sąlygoms, lemtingam skrydžiui ir pakilo J.Gagarinas su kolega V.Serioginu.

Pasak A.Leonovo, praėjus nedaug laiko nuo pakilimo, pasigirdo sprogimas.

„Mes stovėjome šalia KDP (komandinis dispečerinis punktas), kai išgirdome dvigubą sprogimą ir viršgarsinį ūžesį. Sprogimus ir viršgarsį skyrė maždaug 1,5-2 sekundės“, – pasakojo A.Leonovas, tąkart su kolegomis nusprendęs, kad sprogimo ir viršgarsinio švilpimo šaltiniai yra du skirtingi objektai.

Oficialiame MIG-15 avarijos tyrimo akte parašyta, kad naikintuvas sudužo po to, kai turėjo staigiai vengti suartėjimo su kitu lėktuvu ir pakeitė kursą. Todėl katastrofos kaltininku A.Leonovas laiko tą kitą lėktuvą.

.Gagariną pražudė kitas rusų pilotas?

„Vienareikšmiškai, J.Gagarino žūties kaltininkas yra kito lėktuvo pilotas, nusileidęs iki 400 m po debesimis, įjungęs forsažą ir, nematydamas J.Gagarino MIG-o, praskridęs visai šalia. Tai buvo naikintuvas Su-15, jis praskrido pro J.Gagariną 10-15 m. atstumu viršgarsiniu greičiu. Todėl oro banga staiga apvertė J.Gagarino MIG-ą“, – pasakojo A.Leonovas.

Norėjo apsaugoti lėktuvų kūrėją Andrejų Tupolevą

A.Leonovas taip pat paminėjo ir nelaimės tyrėjų laišką, adresuotą tuometinei valdžiai. Jame buvo prašoma neviešinti J.Gagarino tragedijos detalių ir priežasčių, siekiant apsaugoti lėktuvo konstruktoriaus Andrejaus Tupolevo, kurio pavaldinys, pilotavęs Su-15, galimai ir sukėlė tragediją, gyvybę.

Oficialios (bet sovietmečiu nuslėptos) J.Gagarino ir V.Seriogino žūties išvados buvo tokios: dėl staiga pasikeitusios situacijos ore lėktuvas atliko staigų manevrą ir tapo nevaldomas (pateko į suktuką).

Dėl tokio „slaptumo“ kilo daugybė sąmokslo teorijų – kad J.Gagariną nužudė V.Brežnevo režimas, konkurentai amerikiečiai ar net ateiviai iš kosmoso. Skaudžiausia (bet paneigta kraujo tyrimais) paplitusi versija, kad lakūnai bandymų metu buvo neblaivūs. Šis melas labai skaudžiai smogė tragediją ir taip sunkiai pakėlusiai kosmonauto šeimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(31)
(5)
(26)

Komentarai ()