Bloga žinia kavos mėgėjams: greitai šio gėrimo gali nebelikti  ()

Jei ir toliau klimato kaitos tempai bus tokie pat, apie 80 proc. žemės, tinkamos auginti populiariausiai kavai Brazilijoje ir Centrinėje Amerikoje šiam tikslui nebetiks, rašo technologyreview.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio tropinės žemdirbystės centro atliktame tyrime teigiama, kad iki 2050 m. didžiausi arabikos auginimo regionai dėl klimato atšilimo šiai veiklai visai netiks. Kavamedžiai ant išnykimo ribos atsidurs dėl kintančio klimato nulemtų kenkėjų plitimo ir ligų. Tai turės turės įtakos tų regionų gyventojams, kurių pajamos tiesiogiai priklauso nuo pupelių pardavimo.

Geriausiu atveju, kavos supirkėjai turės atrasti naujus kavos augintojus ir sukurti naujus tiekimo maršrutus. Ataskaitoje tvirtinama, kad ilgainiui kava gali tapti labai brangiu malonumu. Tai yra priežastis, kodėl viena daugiausiai tuo susirūpinusių kompanijų yra „Starbucks“ – didžiausias kavos pardavėjas pasaulyje.

„Starbucks“ pradėjo dirbti su ūkininkais, siekdamas patobulinti jų gebėjimą auginti kavą šylančio klimato sąlygomis ir bandydamas sumažinti klimato kaitos poveikį jų išauginamos produkcijos kiekiui.

Jau daugiau nei dešimtmetį bendrovė kuria pasaulinį kavos augintojų tinklą, auginantį kavos pupeles pagal specialius standartus. Juose apibrėžta, kaip auginti daugiausiai derliaus duodančius kavamedžius, kaip apsaugoti juos nuo klimato pokyčių paskatintų kenkėjų atsiradimo ar ligų.

Kaip tvirtinama kompanijos ataskaitoje, šiandien 99 proc. jų pagamintos kavos, kurios kasmet reikia daugiau nei 400 mln. svarų, atitinka apsibrėžtus standartus. Kompanija ir toliau vykdo eksperimentus, siekdama efektyviau kovoti su kavamedžiams grasinančiais kenkėjais, kai kurie jų – visai sėkmingi, tačiau kol kas jie nėra plačiai pritaikomi.

Eksperimente, prasidėjusiame 2014 m., kompanija pardavė 170 maišų naujos kavos rūšies, kuri buvo sukurta Kosta Rikos kooperatyve ir yra daug atsparesnė grybeliniams užkrėtimams. Deja, ši kavos rūšis nėra tokia naši – lėčiau auga ir atneša mažiau derliaus.

Tais pačiais metais, kai ūkininkai Meksikoje prarado 60 proc. kavos produkcijos dėl lapų rūdžių kylant temperatūrai ir išaugus lietaus kiekiui, Meksikos „Starbucks“ pradėjo išvedinėti kavamedžius, atsparius rūdims. Iki kitų metų pabaigos, „Starbucks“ paaukojo maždaug 2 mln. sodinukų ūkininkams, kurių kavamedžiai buvo apkrėsti grybelinėmis ligomis bei atvirai dalijosi šių augalų veisimo formule, skatindami ja pasinaudoti.

Anglies dioksido kiekio sumažinimas yra daug sudėtingesnė užduotis nei atrodo. 2008 m. kompanija nusistatė ambicingą tikslą sumažinti energijos suvartojimą savo valdomose parduotuvėse iki 25 proc., tačiau po greitos sėkmės, kompanijos emisijos vėl pradėjo didėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(7)
(2)

Komentarai ()