Iš kur šveicariškame sūryje atsiranda skylutės ir kaip jis iš tikrųjų gaminamas? (Video)  (1)

Ementalis – tai iš karvių pieno pagamintas kietasis sūris su skylutėmis. Nors daug ir ne šveicarų gamina šį sūrį, ementalis yra šveicariško sūrio sinonimas. Sūrio pavadinimas kilęs iš regiono, kuriame jis buvo pradėtas gaminti ir gaminamas iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šis sūris labiausiai išgarsino mūsų slėnį ir vis dar yra vadinamas sūrių karaliumi. Ementalis ypatingas tuo, kad jis beveik saldus“, – pasakoja sūrių gamintojas Markusas Argereris.

Ementalis – tai slėnis Berno kantone, centrinės Šveicarijos vakarinėje dalyje. Šiame regione gyvena apie 100 tūkst. žmonių, dauguma iš jų verčiasi pienininkyste.

Pavadinimą slėnis gavo nuo Emės upės. Vietiniai labai didžiuojasi prieš 400 metų per upę pastatytu tiltu.

Ementalio regioną garsina ne tik sūris, jo raudona etiketė atpažįstama visame pasaulyje.

Sūrininkas Bruno Streulis atsakingas už gamybos procesą. Vienas pats jis sūrio nepakelia, nes šis gerokai per didelis.

Ementalio gaminimas video siužete nuo 20:02

„Tam yra istorinių priežasčių. Seniau, vežant sūrius per sieną, už kiekvieną „galvą“ reikėdavo mokėti muito mokestį, todėl jie būdavo gaminami kuo didesni. Sveria apie 100 kilogramų. Pavyzdžiui, šito svoris 90 kilogramų ir toks dydis mums tinkamas. Sūrį galime supjaustyti į stačiakampius gabalėlius po 150 ar 200 gramų“, – pasakoja sūrininkas.

Atvykę į Ementalį, turistai gali apsilankyti specialiai įrengtoje pieninėje ir savo akimis pamatyti, kaip gaminamas garsusis sūris. Pieninė atrodo kaip tradicinis ūkininko gyvenamasis namas.

Sūris gaminamas vis dar tradiciniu būdu. Turistai, aišku, nori sužinoti, iš kur atsiranda tos skylutės.

„Ementaliui būdingos didelės apskritos skylės, kurios atsiranda dvejopos fermentacijos metu. Vykstant pieno rūgšties fermentacijai, skyla laktozė, o paskui, pridėjus bakterijų, vyksta propiono rūgšties fermentacija. Tai vyksta tik gaminant ementalį. Išsiskiria anglies dvideginis, kuris neturi kur pasišalinti, ir taip susiformuoja gražios apvalios skylės“, – apie šio sūrio gamybos ypatumus pasakoja pienininkas Andreasas Kohleris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (1)